Осъдиха мъж и жена, държали 3224 литра контрабанден алкохол за 27 686 лева

Единадесет партии ще могат да участват в предсрочните избори в Турция

Около 20 пострадали след изтичане на фенол в химически завод в Чехия

Румен Радев: Перспективата на България е да задълбочи европейската си интеграция, а това е невъзможно без присъединяване към Еврозоната

Чистачка пострада при късо съединение

София бе домакин на изнесено заседание на Военния комитет на ЕС

Почерпен млад водач удари челно завиваща кола и потроши още две паркирани

Светлината озари зала „България”

Д-р Ангел Кунчев: Имаме достатъчно ваксини Някои държави върнаха задължителните имунизации

Митниците унищожиха десетки хиляди дрехи, обувки и парфюми менте

13-годишно дете в болница след сбиване с връстник

Контрабандна валута за над 200 хил. лв. задържаха на Капитан Андреево

Кметът на Велико Търново преговаря за газифициране на старинния квартал „Варуша“

Здравни работници протестират в Румъния срещу намаляване на заплати

Ева Майдел: Влизането в Еврозоната е най-важната тема за България за последните 20 години

Учени: Тwitter може да предсказва риска от сърдечни заболявания

Изследванията на социалните мрежи бързо се превръщат в един от най-мощните инструменти на общественото здравеопазване, пише CBS News. Платформи като Twitter, Facebook и Yelp се използват за проследяване на грипни епидемии, ХИВ, хранителни отравяния и други заболявания. Нов доклад показва, че Twitter би могъл да е полезен и за предсказване на броя на сърдечните болести на местно ниво.

Според изследването проследяването на израза на негативни емоции, сред които гняв, притеснение и умора, може да създаде точна картина на районите, където е вероятно да има по-голям брой случаи на сърдечни заболявания. Изводите на научния екип са потресаващо сходни с анализа на американския Център за превенция и контрол на болестите.

Редица изследвания доказват, че емоциите и поведението са тясно свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Израза на щастие и радост, обратно, са свързани с по-ниски нива. “От дълго време се смята, че психичното състояние въздейства върху сърдечно-съдовите болести”, казва съавторът на новото проучване Маргарет Керн от Университета на Мелбърн в Австралия. “Враждебността и депресията, например, имат биологична връзка със сърдечните заболявания. Негативните емоции могат да провокират и поведенчески и социални реакции. По-вероятна е употребата на алкохол, лошото хранене и изолацията от другите хора, което косвено може да доведе до сърдечно заболяване”.

При проучването си Керн и екипът й са анализирали публични туитове от периода между 2009 и 2010 година. Учените са проследили употребата на думи, които отразяват емоции и поведение, предизвикани от силни преживявания. Данните включват 1300 американски общини, в които живеят 88 процента от населението на САЩ.

Оказва се, че в общини, където туитовете включват много думи като “мразя” и други негативни изрази, има по-високи нива на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с общините, където по-често се срещат положителни изрази и думи като “чудесен” или “приятели”. Авторите посочват, че Twitter може да бъде лакмус за общественото здраве, тъй като платформата не ограничава изследователите до събиране на данни само чрез специално подготвени въпроси. От друга страна използването на социалните медии е и икономически ефективно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.