На 16 юли 2018 да почерпят

Шампионът прибра 38 млн. долара

Доналд Тръмп пристигна в Хелзинки

Кооперация се запали в Шумен

Земетресение с магнитуд 5 по Рихтер в Япония Няма опасност от цунами

Очаква ни най-голямото лунно затъмнение за този век

Чумата донесли бежанци от Турция В страната вече са умъртвени близо 4000 овце и кози

Протест на жители на пернишки квартал блокира пътя Перник-Радомир-Кюстендил

Ново огнище на птичи грип в добричкото село Миладиновци

Карловка осъди „Свидетели на Йехова“ Сгрешена кметска заповед бави събарянето на незаконна постройка на сектата

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 16 юли 2018

Бежанските центрове в страната трябва да бъдат закрити, защото в тях няма много хора, а издръжката им е голяма, смята Джамбазки

20 години по-късно: Франция отново е световен шампион!

Никос Кодзиас: Споразумението за името Северна Македония ще получи зелена светлина от гръцкия парламент

Губим 30 години заради обжалвания 80% от поръчките се оспорват и затова изпълнението на обектите закъснява

Учени: Тwitter може да предсказва риска от сърдечни заболявания

Изследванията на социалните мрежи бързо се превръщат в един от най-мощните инструменти на общественото здравеопазване, пише CBS News. Платформи като Twitter, Facebook и Yelp се използват за проследяване на грипни епидемии, ХИВ, хранителни отравяния и други заболявания. Нов доклад показва, че Twitter би могъл да е полезен и за предсказване на броя на сърдечните болести на местно ниво.

Според изследването проследяването на израза на негативни емоции, сред които гняв, притеснение и умора, може да създаде точна картина на районите, където е вероятно да има по-голям брой случаи на сърдечни заболявания. Изводите на научния екип са потресаващо сходни с анализа на американския Център за превенция и контрол на болестите.

Редица изследвания доказват, че емоциите и поведението са тясно свързани със сърдечно-съдовите заболявания. Израза на щастие и радост, обратно, са свързани с по-ниски нива. “От дълго време се смята, че психичното състояние въздейства върху сърдечно-съдовите болести”, казва съавторът на новото проучване Маргарет Керн от Университета на Мелбърн в Австралия. “Враждебността и депресията, например, имат биологична връзка със сърдечните заболявания. Негативните емоции могат да провокират и поведенчески и социални реакции. По-вероятна е употребата на алкохол, лошото хранене и изолацията от другите хора, което косвено може да доведе до сърдечно заболяване”.

При проучването си Керн и екипът й са анализирали публични туитове от периода между 2009 и 2010 година. Учените са проследили употребата на думи, които отразяват емоции и поведение, предизвикани от силни преживявания. Данните включват 1300 американски общини, в които живеят 88 процента от населението на САЩ.

Оказва се, че в общини, където туитовете включват много думи като “мразя” и други негативни изрази, има по-високи нива на сърдечно-съдови заболявания в сравнение с общините, където по-често се срещат положителни изрази и думи като “чудесен” или “приятели”. Авторите посочват, че Twitter може да бъде лакмус за общественото здраве, тъй като платформата не ограничава изследователите до събиране на данни само чрез специално подготвени въпроси. От друга страна използването на социалните медии е и икономически ефективно.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.