Саудитският крал Абдула бе погребан 15 часа след смъртта

Саудитският крал Абдула ибн Абдул Азиз Ал Сауд, който почина рано сутринта в петък на 90-годишна възраст, бе погребан в столицата Рияд, съобщи АФП.

Тялото на монарха, покрито със златист саван, беше пренесено на носилка до джамията на имам Турки и поставено на земята, преди духовник да започне молитвата с „Аллах Акбар” („Бог е велик”).

Кратката молитва беше произнесена в присъствието на членове на кралското семейство, включително на новия крал Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд, и множество лидери на арабски и мюсюлмански страни. След това тялото на починалия монарх беше положено в гробището Ал Од в съседство с джамията.

Мюсюлманската традиция повелява мъртвите да бъдат погребвани бързо. От съобщението за смъртта на крал Абдула до погребението му изтекоха по-малко от 15 часа. В Саудитска Арабия, която следва стриктна версия на исляма, традицията повелява изключително скромни погребения, а починалите, дори с кралска кръв, да се погребват в парцели без отличителни знаци.

Лидерите на редица арабски и мюсюлмански страни участваха в заупокойната молитва. Новият саудитски крал Салман обеща да продължи политиката на своите предшественици, следвана от създаването на страната. В първата си реч като монарх той подчерта, че „арабските и ислямските страни имат крайна нужда от солидарност и единство”. Това беше прието като намек за хаоса в Близкия изток, докато екстремистката групировка „Ислямска държава” контролира една трета от Сирия и Ирак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят