Половината британци очакват икономически трудности след Брекзит

Почти без валежи днес

Овца или овчар сте според зодията?

Днес е Благовещение

На 25 март 2018 да почерпят

Умници и хубавици отпразнуваха появата на новия Playboy Със секси парти в софийска дискотека

Сблъсъци между полиция и протестиращи в Каталуния, над 20 души са ранени

Наоми Кембъл ще получи наградата „Модна икона“

Нарко вакханалия в продължението на „Сикарио“ Изабела Монер е новото попълнение

Институтът за пътна безопасност пита: Колко сигнала са подадени за опасни пешеходните пътеки?

34 млн. лв. е похарчила държавата за защита в арбитражи Една българска и две чуждестранни кантори защитават България от исковете в Международния център за разрешаване на инвестиционни спорове

Меган Маркъл иска да има дете веднага след сватбата Убедила принц Хари да откаже цигарите

Най-големият в света круизен кораб пое на първия си курс

Строителството на оградата по границата с Мексико започва в понеделник

13 граничари отстранени от летище София Заплашени са от уволнение, разследва ги „Вътрешна сигурност” за саботаж

Очакват повишаване на речните нива в цялата страна

Очаква се повишаване на речните нива, съобщиха пресцентъра от на МОСВ. По данни и прогнози на НИМХ през това денонощие валежи ще обхванат цялата страна, като очакваното количество ще е между 10-15 л/кв.м.

В неделя в по-голямата част от страната ще вали дъжд, в Предбалкана и по високите полета – сняг. Kоличествата ще са между 5-10 л/кв.м, в Рило-Родопската област и на места в Източна България до 15-20 л/кв.м. През изминалото денонощие нивата на реките в по-голямата част от страната са се понижили или са останали непроменени. Регистрираните колебания на речните нива са в рамките на +12/- 24 см. Към настоящия момент водните количества на наблюдаваните реки в Дунавски, Черноморски и Източнобеломорски басейн са около праговете за високи води, а в Западнобеломорски басейн около праговете за средни води.

През следващите 1-2 денонощия, на база на метеорологичната прогноза, ще започнат да се повишават нивата на реките в почти цялата страна, като се очаква по-съществени повишенията да бъдат в: Дунавски басейн – в подводосборите на реките: Огоста – горно течение (притоците й р. Слатинска, р. Берковска, р. Бързия, р. Дългоделска, р. Врещица, р. Бяла, р. Черна); Искър – прогнозираните водни количества за 24, 25 и 26 януари ще са около и над средната многогодишна стойност. В резултат на високата почвена влага и валежите се очаква краткотрайно увеличение на водните количества на 24 и 25 януари. По значително ще се увеличат водните количества на реките във водосборите на р. Владайска и р. Батулийска. Водните нива ще са под прага за предупреждение.

Черноморски басейн – в подводосборите на реките: р.Луда Камчия – горно течение Източнобеломорски басейн – в подводосборите на реките: р. Тунджа – горното и средното й течение (притоците й р. Енинска, р. Мъглижка, р. Поповска, р. Сливитовска); р. Марица – средното и долното течение и притоците й: р. Въча – горно течение, р. Чепеларска – горно течение, р. Черкезица, р. Мечка, р. Каяклийска, р. Банска, р. Хасковска – горно течение, р. Юрукдере, р. Азмака, р. Омуровска, р. Стара река, р. Меричлерска, р. Мартинска, р. Сазлийка (р. Бидечка, р. Азмака, р. Мустакова, р. Еледжик); р. Арда – реките в целия водосбор – в подводосборите на реките. Системите за ранно предупреждение за водосборите на реките Марица и Тунджа показват, че реките Сазлийка, Марица в средното и долното й течение трябва да се следят, а за река Арда системата за предупреждение от наводнения отчита, че водните нива в басейна на реката са достигнали прага за внимание и макар че са под прага за предупреждение също трябва да бъдат наблюдавани. Западнобеломорския басейн – в подводосборите на реките: р. Места – средно и долно течение; р. Струма – целия водосбор.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.