БСП иска връщане на данъци на 27 групи бедни

БСП внесе нов закон, който да гарантира връщането на удържания м.г. плосък данък на българи, които са работили на минимална заплата, но са получавали допълнителни доходи при 27 вида случаи. Става въпрос за хора, чието трудово възнаграждение е било 340 лв. на месец, но са вземали помощи и добавки от социалното подпомагане, семейни помощи за деца, стипендии за обучение, командировъчни и квартирни пари, суми от рента и аренда на земеделски земи, доходи от замяна или продажба на имущество, потребителски дивиденти от кооперации и т.н.

В момента тези хора не могат да се възползват от възможността да си върнат данъка, тъй като законът не позволява облекчения при други доходи освен трудовите.
"Внасяме тълкуване на чл. 22 от Закона за доходите на физическите лица. С него за възстановяване на данъците ще се гледат само трудови доходи, но няма да се вземат предвид изброените 27 вида доходи по чл. 13 от закона", обясни червената депутатка Корнелия Нинова.

В БСП наричат този тълкувателен текст "закон за единия хляб". Според сметки на социалистите с приемането му около 270 000 бедни ще могат да получат 408 лв. (сумата на годишния данък върху 340 лв. заплата - б.а.).

От ГЕРБ обявиха, че няма да подкрепят предложението на партията на Михаил Миков и няма как това тълкувание да действа със задна дата.

"Това е популистки ход. В БСП знаеха, че много хора на минимална заплата ще отпаднат от обхвата на закона, но не направиха нищо, когато бяха на власт", каза Диана Йорданова (ГЕРБ). Тя попита защо не са направили това уточнение, когато бяха на власт.
Очаква се някои депутати от АБВ и Патриотичния фронт да подкрепят изменението.

С бюджета за т.г. ГЕРБ отмени данъчното облекчение за хората, които работят на минимална заплата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика