Съдът пред избор: Делото „Октопод“ - във фризера или пак от нулата

Дали отминалите 75 съдебни заседания и разпитаните досега около 180 свидетели по делото „Октопод" ще бъдат зачеркнати с рестарта му?

Отговор на този въпрос предстои да даде ръководството на Софийския градски съд след отстраняването от длъжност за половин година на председателя на състава, разглеждал процеса - Румяна Ченалова.

Магистратката бе отстранена в четвъртък от Висшия съдебен съвет заради две дисциплинарки за нарушения по различни дела. Сега възможностите за „Октопода" са две. Едната е делото да бъде „замразено" за шест месеца и след връщането на работа на Ченалова да продължи оттам, където е спряло. Другият вариант е да започне отначало с нов съдебен състав. Ако това се случи трябва отново да бъдат разпитани всички около 180 свидетели.

Процесът влезе в съда през 2011 г. - година след акция „Октопод", при която бе задържан бившият съветник в ДАНС Алексей Петров и още петима. Той отговаря, че е бил тартор на банда, занимавала се с рекет и принуда.

Васил Василев, един от адвокатите на Алексей Петров обясни вчера, че рестарта на процеса не е чак толкова лош сценарий. „Заявявали сме многократно, че съдия Ченалова е предубедена по това дело, но съдебният състав не е приел тези наши възражения", каза той. И напомни, че ако делото продължи сега и впоследствие ВСС уволни Чналова, тогава отново ще се върне на старта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право