Лещи за бебета и далтонисти

Контактните лещи днес се справят не само с диоптрите, но и с далтонизъм (офталмолозите го наричат частично или пълно нарушение в цветоусещането), осигуряват добро зрение на бебета дори на 3 месеца, а те няма как да носят очила, помагат и на пациенти, чиято роговица е ненормално изпъкнала (т.е. страдат от т.нар. кератоконус).

Това става ясно от последните разрешения на Американската агенция по храните и лекарствата, издадени за супермодерни лещи. Част от тях вече са достъпни за българските пациенти - като лещите за далтонисти, а други - много скоро ще се появят у нас, казаха от столичната очна болница "Вижън".

Контактните лещи имат и много други предимства. Те оказват незаменима естетична роля например при прикриване на недостатъци заради вродени дефекти (ако едното око е с безцветен ирис, сякаш цялото око е бяло, тъй като липсва "цветната" му част), при травми или други белези на окото, разказаха пред "Труд" офталмолози.

А ето и какви нови лещи ще помагат на българите с очни проблеми:

Меки контактни лещи за пациенти с кератоконус (неправилна роговица, издадена силно напред като конус - виж снимката).

До това състояние се стига не само заради заболяване, но и след травма, след трансплантация на роговица или неуспешна лазерна корекция. Досега се разчиташе само на твърди лещи. А новите хем ще лекуват "окото" и ще притискат изпъкналата роговица, хем ще даряват добро зрение. Меките лещи са изработени от революционен материал - силиконов хидрогел, които гарантират комфорт през целия ден.

Все по-голяма популярност получават и хибридните лещи, пак за хора с неправилна роговица. При тях центърът на лещата е произведен от твърд материал, а периферията - от мек. Предимството им е, че качеството на зрението, осигурено от твърдите лещи, е комбинирано с удобството на меките лещи.

Разработена е специална система за справяне с далтонизма. Тя е изградена от цветни филтри, съставящи модерна леща, която променя дължината на вълните на всеки цвят, приеман от едното или от двете очи, а така подобрява възприемането и различаването на цветовете. С две думи - ликвидира далтонизма. Независимо дали е частичен (човек не може да вижда червеното или зеленото), или е цялостен (пациентът вижда в черно и бяло). "Тази нова леща е единственият патентован и одобрен от US агенцията по лекарствата за справяне с цветовите разстройства при четенето и виждането", казаха офталмолози. Всички знаем, че няма как да се поставят очила на бебе на 3 или 4 месеца. Затова отскоро у нас има и педиатрични лещи. Те ще са за мъници с вродено очно перде, ако разликата в диоптрите им е повече от 2 единици, тоест ако едното им око е с 2 диоптъра, а другото примерно с 4 или повече, и др.

С всички тези новости българските офталмолози ще се запознаят на симпозиум, който след 2 месеца ще водят в София специалисти от Англия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве