Пътувай и чети с ретро трамвая на 24 май

Алпинистът Атанас Скатов след завръщането си от Хималаите: Налудничаво е, но смъртта там е нещо естествено

Италианският президент Серджо Матарела връчи мандат за съставяне на правителство на Джузепе Конте

Вдигат пенсиите с 3,8% от юли (обзор) Минималната за осигурителен стаж и възраст става 207,60 лв.

Юлия Скрипал в първо изявление след изписването си от болницата: Събудих се на новината, че с баща ми сме били отровени

Ръст на сделките с имоти в курортите Банско и Слънчев бряг са първенци

Проф. Христо Пимпирев: Мечтая Антарктида да дава повече за човечеството и България да е там

Полицаят заплашвал военния преди смъртта си (обзор) Съдът остави Ангел Желязков в ареста

Иванчева изпързаля правосъдието

Шофьорът на автобуса от катастрофата на магистрала “Тракия”: Казах на пътниците да отворят аварийните кранове и да излязат, аз бях последен

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в четвъртък, 24 май 2018

Мая Манолова: Парите за здраве тази година са увеличени, но с това се увеличиха и проблемите

Съдът окончателно пусна АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

Ремонтират бул. „Тодор Каблешков“ в София

Ще изграждаме завод за производство на високотехнологични продукти за самолети “Еърбъс”

Създател на микрохирургията на световно ниво на посещение в „Софиямед“

Един от създателите на микрохирургията и първият в света специалист, успешно трансплантирал горни крайници, проф. д-р Едгар Бимер пристигна на специално посещение в България по покана на Университетска болница „Софиямед”. Поводът за визитата на изтъкнатия лекар е новооткритият в лечебното заведение център по хирургия на ръка и реконструктивна хирургия, ръководен от доц. д-р Маргарита Кътева.

Немският микрохирург се присъедини към екипа на болницата като участва в операцията на 8-годишно дете с вродена малформация на ръката. Професорът е за пореден път у нас, но за първи път оперира в „Софиямед”. Той споделя, че съвместната му работа с доц. Кътева, с която работят в Германия от 1990г., е истинско удоволствие и се надява, че нивото на микрохирургията в България благодарение на специалисти като нея ще върви само нагоре. През 1975 г. проф. д-р Бимер създава първия център по реплантация в Европа. Днес той ръководи Клиниката по реконструктивна и естетична хирургия в „Център по пластична и естетична хирургия Каспари” в Мюнхен, Германия. За първия си пациент, на който успешно трансплантира ръце през 2008 г. проф. Бимер казва, че днес той е пълноценен и работещ човек.

„Поддържаме връзка и се виждаме на 4-5 месеца, тъй като той живее в градче, което е на 45км от Мюнхен. Наистина се радвам, че нещата се развиха по най-добрия начин за него”, допълва професорът. Специалистът казва, че за да е една трансплантация успешна 50%-ова роля има хирургът и 50% пациентът, и по-специално неговата психика.

„Имахме случай, при който трансплантацията на ръка на наш пациент беше успешна, но за съжаление на психично ниво той не можа да понесе факта, че ще живее с чужда ръка и се наложи да я експлантираме”, казва професорът. Той отбелязва, че пластичната и реконструктивна хирургия в България са на добро ниво, но има още какво да се желае като развитие.

„Тук има чудесни специалисти. Освен с доц. Кътева в Германия например съм работил и с други българи. Микрохирургията е в основата на най-модерните методи за присаждане на тъкани и органи. С осъществяването на трансплантация на тъкани с всяка една такава микросъдова операция, каквито вече се правят и тук, в „Софиямед”, се допринася за развитието на тази високоспециализирана хирургия в цяла България”.

„Надявам се с откриването на центъра да дадем възможност на повече български специалисти да се „квалифицират” в този специфичен вид хирургия. За тази цел от месец февруари в „Софиямед” стартираме и специализиран курс като високоспециализирана дейност с водещи лектори в тази област”, допълва доц. д-р Кътева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.