1,2 млрд. лв. губи хазната от нелегални горива

Между 1,1 и 1,2 млрд. лв. губи бюджетът всяка година от нелегална продажба на горива. Това показва анализ на Министерството на финансите, оповестен днес по повод промените в Закона за ДДС от края на м.г. С тях се въведе изискването ведомствените бензиностанции да монтират измервателни уреди в резервоарите си и да осигурят дистанционна връзка с НАП.

Най-голям риск от укриване на данъци имало при доставките на дизел. Според анализа средногодишно у нас се изразходват 3,39 млрд. литра от горивото. В същото време не се внасят данъци за около 30% от нафтата, въпреки че от началото на 2013 г. всички бензиностанции, без ведомствените, бяха задължени да отчитат продажбите си чрез дистанционна връзка с НАП. Преди въвеждането на мярката делът на недекларираният дизел е бил 36,2%.

Според финансовото министерство около 48% от недекларираните доставки на дизел са в селското стопанство, а 34,5% в сектора на транспорта.

По неофициални данни на министерството нерегистрираните ведомствени бензиностанции и обекти за зареждане на гориво у нас са 30 000. Държавата нямала информация къде се намират те, каква е вместимостта на резервоарите им и съдовете за съхранение на горивата. Имало обаче данни, че за резервоари в много ведомствени бензиностанции се използват бракувани вагон-цистерни с вместимост 60 000 и 70 000 литра или бракувани автоцистерни.

Финансовото министерство е готово и с промени в наредбата за отчитане на продажбите с касови апарати заради промените в Закона за ДДС. Те предвиждат задължително в прикрепените към земята резервоари на всички бензиностанции да бъдат монтирани измервателни уреди и електронна система за връзка с НАП. Ще се издава и разрешение за ползване от ДНСК. Изискването няма да важи само за обекти с резервоари до 1000 литра, като от тях ще могат да се зареждат до 2000 литра на година. Електронни системи ще трябва да се монтират и във всички автоцистерни.

Всички бензиностанции, автоцистерни и резервоари, независимо от вида им, ще се регистрират в НАП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес