“Левски” без загуба вече 21 години

Царица Елеонора се поболява на фронта Дължим спасяването на Боянската църква на втората съпруга на Фердинанд

На 25 април 2018 да почерпят

Д-р ист. Николай Панайотов: Притежаваме единствената в света колекция от ритуални ножове за обрязване Откритият във Варненския халколитен некропол „златен фалос“ всъщност е предпазител /превръзка/ след обрязването

Пускат ток на най-богатите Електрическото „сърце” на най-луксозния SUV издържа 50 километра

Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Стрелецът от Горна баня полудял, след като брат му се самоубил (ОБЗОР)

35-годишният Лъчезар, който 11 часа държа в напрежение полицаи, роднини и съседи, се разболял психически, когато брат му се самоубил с пистолет пред очите му. Това разказаха днес комшии на младия мъж от Горна баня, който се барикадира в дома си и стреля по униформени и журналисти.

Болният от шизофрения Лъчезар се разбеснял към 19,20 ч в четвъртък. Той открил огън по съседна къща с газов пистолет, пригоден за стрелба със сачми. Той от години имал дрязги с комшиите от близката къща заради паднало дърво в двора му и че нямало 3 метра отстояние от домовете. Скарал се и с баща си. Съседите повикали полиция и това още повече ядосало 35-годишния мъж.

Лъчезар се барикадирал на втория етаж и започнал да стреля. „Той категорично отказа да разговаря с баща си. Заяви, че не иска да го вижда и е заковал с гвоздеи входната врата”, каза Радослав Сотиров, зам.-шеф на СДВР. С часове психолози се опитвали безуспешно да убедят мъжа да се предаде. Той се дразнел и от светлините на журналистическите камери и гърмял напосоки. За щастие оръжието му било със слаб обсег на действие и няма пострадали репортери. Наложило се токът в района да бъде спрян, за да няма стрелецът видимост. Към 3,30 ч Лъчезар се качил на покрива, развял тениска с карта на България и викал „Да живее България”. Към 6,05 ч опитал да скочи на съседен покрив. Подхлъзнал се, ударил си главата и паднал от 7 метра. В момента е в МВР болница със счупени нос и глезен.

Пред полицаи баща му споделил, че синът му обичал да влиза в ролята на опълченец и революционер. Имал и националистически убеждения.

„При операцията се действаше абсолютно законосъобразно. Беше важно да не се застрашат хора, полицаи и да се запази животът на стрелеца, доколкото това е възможно. Единствено помолих директора на СДВР да се употреби сила и оръжие само при абсолютна необходимост. Ако трябват законодателни промени, те трябва да са в закона за здравето – за изолация на опасните хора”, каза вътрешният министър Веселин Вучков.

Съседът Митко: Не искам да коментирам, той е отмъстителен

„Не искам да коментирам, защото не искам да си имам проблеми. Той е доста отмъстителен”. Това каза вчера за Лъчезар негов съсед. Според други комшии дрязгите между психичноболния мъж и обитателите на близката къща били от доста време. Но други проблеми в квартала Лъчезар не е създавал. „Човекът изглеждаше добре, спокоен, разхождаше се и не е правел скандали”, разказа вчера друг съсед Митко. Той добави, че преди десетина години се върнал да живее в Горна баня и още тогава научил, че Лъчезар има психични проблеми. „Пиеше хапчета. Виждал съм го да го водят в болница. Там е седял по седмица, по месец. Но човек като не е добре, все намира начин за нещо да се скара”, каза още комшията Митко. Хора от квартала предположиха, че Лъчезар може да е спрял да пие медикаментите си и това да е отключило агресията му. Повечето от жителите на улицата не знаеха за конфликта му със хората от съседната къща и с баща му и бяха учудени от агресията му в нощта на четвъртък срещу петък. „Виждал съм го, но бяхме само на „здрасти” – „здравей”. Не сме имали контакти, за да знам какво му е на душата”, каза друг комшия.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.