Ден за размисъл в Гърция

Днес е ден за размисъл в Гърция - предсрочните парламентрарни избори са насрочени за 25 януари. По последни данни от проучването на обществените нагласи, главната опозиционна партия „Сириза” уверено води през последните месеци с разлика от 3.0-6.5% пред „Нова демокрация” на премиера Андонис Самарас. Въпреки това „Нова демокрация е изпълнена с оптимизъм”, заяви говорителят на НД Мария Спираки в петък вечер пред журналисти, предаде ТАСС.

Ден преди гласуването не се извършват агитации в полза на една или друга партия, в предаванията не се обсъждат приоритетите на главните политически сили, не се публикуват прогнози за изгода от вота и рейтингите на партиите, предаде ТАСС.

С навлизането в последните часове на кампанията преди предсрочните парламентарни избори в Гърция в неделя, бяха отправени и последните предупреждения, съобщава вестник The Independent

Премиерът от управляващата партия „Нова демокрация” заяви позицията си в последния митинг от кампанията на партията с обещание да устои на напредването на очакваните победители. Той обеща да не позволи „Сириза” и нейният лидер, с над 20 години по-младия Алексис Ципрас да върнат Гърция „обратно в миналото” със своята платформа срещу икономическите мерки и заплахи за предоговаряне на европейската помощ по дълга на страната, след като неговата партия е работила да задържи страната „изправена”.

Опитвайки се да коригира гръцката икономическа бъркотия, „Нова демокрация” позволи страната да заеме огромни суми пари по международни спасителни кредити и въведе съпътстващите ги строги икономически ограничения. И явно именно тези мерки са накарали много хора да търсят нова посока със „Сириза”, която води с между 4 и 6 процента в проучванията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят