Уволниха шефа на болницата в Благоевград, той отказа да напусне кабинета си доброволно

Д-р Владимир Пандев получи заповед за освобождаване от длъжността управител на МБАЛ-Благоевград. Пратеници на Министерството на здравеопазването начело с председателката на директорския борд Ралица Калинова му връчила в петък сутрин заповедта, издадена на 22 януари. Рокадата станала факт след проведено заседание на борда на директорите. Д-р Пандев обаче категорично отказал доброволно да напусне кабинета си. Болничният шеф е поискал първо уволнението му от поста да бъде вписано в Търговския регистър. Министерските експерти се видели в чудо и умували с полиция да изведат болничния шеф, съобщава в."Вяра"

„Пълен цирк, недоумяваме защо уволняват толкова успешен директор“, коментираха из кордорите на лечебното заведение. Д-р Пандев бе седнал зад бюрото си и чакаше полицията да дойде и да го изведе. Полицаи така и не се появиха през целия ден. За сметка на това пък соченият за нов директор д-р Огнян Митев и Калоян Ханджийски от Реформаторски блок внесоха жалба в Районната прокуратура за това, че Пандев не иска доброволно да напусне МБАЛ – Благоевград. ”Изумен съм. Бордът отстранява Пандев с мотив за нарушения и трябва веднага да освободи поста си, а не да се оправдава с вписването в Търговския регистър. Имало е три прокурорски проверки и те са констатирали нарушения”, коментира пред „Вяра” Калоян Ханджийски.

В своя защита пък д-р Пандев обясни, че е уволнен в пълно противоречие със закона, което би довело болницата до абсолютен колапс. „Остро протестирам срещу начина, по който се развиват нещата в МБАЛ – Благоевград. Много искам да ме изведат с полиция, ще ми дадат възможност да сигнализирам всички институции, а даже и съда в Страсбург”, коментира възмутено д-р Пандев.

Любопитното е, че д-р Методи Гошев, син на областния лидер на БСП в Пиринско Юлиян Гошев, е назначен временно за изпълнителен директор, но същият е пуснал молба за неплатен отпуск и на негово място е назначен д-р Огнян Митев, който е утвърден като бъдещ директор. „Пълна документална каша, не бих могъл да оставя болницата във въздуха, няма кой да подписва документи, всеки подпис при така представените заповеди е невалиден”, каза д-р Пандев. Министър Москов е подведен, взема решения, без да е запознат с реалната обстановка, промяната не е вписана в Търговския регистър, излиза така, че е толкова лесно, хвърляш химикала, предаваш ключовете на кабинета и си тръгваш”, добави още болничният шеф.

Юристи коментираха, че дори и Владимир Пандев да не подпише лично заповедта си за уволнение, тя влиза в сила, тъй като е парафирана от двама от членовете на директорския борд, както са сторили д-р Методи Гошев и Ралица Калинова.

Както „Вяра” писа, д-р Пандев предрече отстраняването си от ръководния пост още в средата на месец декември миналата година. Тогава той заяви, че е бил извикан при министъра и две дами са поискали да подпише документите за самоосвобождаването си. Той обаче не подписал нищо. Междувременно стартира подписка в подкрепа на д-р Владимир Пандев. Стотици са сложили имената си върху документа, удостоверяващ факта, че лекари, медицински сестри и санитарки не желаят настоящият директор да бъде отстранен от поста. Работещите в болницата в областния център са категорични, че лечебното заведение никога не е било на по-голям плюс от сега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони