Главният шпионин на ЦРУ ще подаде оставка

Изданието The Daily Beast съобщи, че поста си напуска ръководителят на секретната служба (National Clandestine Service ) на американското Централно разузнавателно управление. Засекретеният сътрудник ще се отдаде на почивка „след дълга и разнообразна кариера“, потвърди представителят на ведомството Дин Бойд.

Бойд също изрази благодарността си на служителя със засекретеното име за приноса му в гарантирането на сигурността на американците. В същото време оставката на директора на службата се свързва и със скандала около мъченията, използвани при разпити на американските специални служби.

ЦРУ не разгласява името на директора на тайната служба. Франк Арчибалт обаче бе издаден в пост в Туитър през 2013 година и в следствие части от неговата биография станаха достояние на журналистите. Арчибалд, който е бил на 57 години, когато е поемал поста, е служил в Пакистан и Африка. Също е ръководил отдела на ЦРУ за Латинска Америка. По информация на АП, Арчибалд „в миналото е ръководил тайна операция, помогнала за свалянето на Слободан Милошевич“.

Оставката на Арчибалд идва в преходен период за ЦРУ. Директорът на агенцията Джон Бренън обмисля мащабни промени в структурата й, включително и създаването на нови разузнавателни центрове и премахването на досегашната структура на ЦРУ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят