Виж гласовете на река Дунав

Всеки ден малко след 15 ч по „Хоризонт” започва едно предаване, което е в ефир вече 66-а година. Това е „Информацията за нивото на река Дунав”, която освен в ефира на БНР се излъчва и на достъпна за корабите честота. „Тутракан - плюс един, Свищов - минус два, Ново село - без изменение (sans changement - фр.)”... Фрази, които на някого може да звучат и като заклинание, но за капитаните на корабите са важни, защото при грешна информация може да заседнат в реката. От около година гласовете на Дунав са 6. На български език европейската река „звучи” благодарение на Илиана Райчева и Роман Михайлов, на френски – на Благородна Георгиева и Людмил Фотев, а на руски – на Миглена Иванова и Вилхем Балтаджиян. Те са разделени на екипи по трима и се редуват през седмица.

Илиана Райчева, която е номинирана в раздела за радиожурналистика за тазгодишните награди „Сирак Скитник”, е водеща в радио „България” на „България днес, в събота”. Тя работи в БНР от 30 г., като преди 1989 г. е била говорител и тогава също е четяла информацията за нивото на реката. После се захванала с други предавания и изоставила Дунав, но от година отново е на водната тема. Признава, че не обича плуването и спорта и заради това не се е „топвала” в голямата река.

Колегата й – 32-годишният Роман Михайлов е музикален редактор в радио „София”, където прави предаванията „Музикален лабиринт” и „Интеграл”. Той е в БНР малко повече от година.

Програмният директор Иво Тодоров реши, че рубриката за нивото на река Дунав трябва да се освежи, обясни Михайлов как се е озовал там. Ходил е само веднъж в Русе и няма сериозни спомени от Дунав. Иначе плува „колкото да не се удави".

Информацията за нивото на река Дунав звучи по БНР заради Международната конвенция за свободни корабоплавания между Улм и Черно море, публикувана в „Държавен вестник” през 1949 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл