Министър Танева: Трябва дългосрочна стратегия за бг плодове и зеленчуци

Производството на български плодове и зеленчуци в следващите години ще се увеличава, но това трябва да бъде дългосрочна стратегия и държавна политика, заяви в Русе министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя съобщи, че през тази година 232 млн. лв. от предвидените 1,4 млрд. лв. за директни плащания ще отидат за производството на плодове, зеленчуци и животновъдство, съобщи БГНЕС.

Танева обаче припомни, че става дума за дълъг процес и резултатите ще се видят едва след няколко години. "Няма как да сметнем, че от догодина ние ще влезем в магазините и пазарите и всичко ще е българско. Не, да ликвидираш едно производство е лесно, така както стана през 90-те, но да го възстановиш, да стигнеш до ефективност, която ще те направи конкурентноспособен на вече общия европейски пазар, е доста по–дълъг процес", заяви тя. Според земеделския министър държавата трябва да развива земеделието си балансирано, диверсифицирано като вид производство, за да има достатъчно българска стока, която със сигурност е предпочитана от потребителя. "Най-важното е политическите кабинети и ръководства, които се сменят в тази институция, да не излизат от пътя на дългосрочното развитие поради конюнктурни или политически съображения", каза още Танева.

Според нея има два пътя за тютюнопроизводителите у нас след 2020 г., когато ще спрат европейските субсидии. Единият е свързан с ориентирането към конкретен сорт тютюн със съответното качество, който да има пазарно търсене и да осигурява самоиздържане на производителя. Това обаче изисква да се направи пазарно проучване за търговията, качеството, сорта на този вид тютюн и съответните дадености на мястото, където е тютюнопроизводителят. Другият вариант е свързан с програмата за развитие на селските райони, която стартира тази година. "Смятаме, че специалната тематична подмярка за инвестиции в малките стопанства е много добър инструмент, който може да помогне именно на тези малки производители, каквито са тютюнопроизводителите, да използват, за да могат да започнат и друга земеделска дейност", каза Танева.

Земеделският министър съобщи, че от следващата седмица започват директните плащания за 2014 г. заедно с пълното доплащане на националните доплащания на животни, от които са останали 30 процента. Общата сума е около 1 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес