На 21 март 2018 да почерпят

Генков на преговори с „Локо“ (София)

Прахът на Стивън Хокинг ще бъде положен в Уестминстърското абатство

Полицията в Пловдив издирва мъж, намерил портфейл с много пари и не го върнал

Старт на ремонта на „Графа“ с финала на европредседателството Корейци искат да правят тикет системата на София

Реферите стягат редиците през уикенда

Висшето поскъпва с 12 на сто от есента По-евтино ще бъде обучението само в Софийския университет, намаленията са между 200 и 500 лева

Доналд Тръмп заяви, че може да се срещне с Владимир Путин в най-близко бъдеще

Тъмната страна на вечното дерби

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 21 март 2018

Язовир “Кърджали” е започнал да прелива

Без банкови такси за плащане към ведомства Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

Отказват на клиент да му продадат алкохол, той хвърля ръчна граната Двама души бяха убити и още няколко ранени в столицата на Молдова Кишинев

„Люлин“ предава от Марс

Руското МВнР покани всички посланици на среща по случая Скрипал на 21 март

Министър Танева: Трябва дългосрочна стратегия за бг плодове и зеленчуци

Производството на български плодове и зеленчуци в следващите години ще се увеличава, но това трябва да бъде дългосрочна стратегия и държавна политика, заяви в Русе министърът на земеделието и храните Десислава Танева.

Тя съобщи, че през тази година 232 млн. лв. от предвидените 1,4 млрд. лв. за директни плащания ще отидат за производството на плодове, зеленчуци и животновъдство, съобщи БГНЕС.

Танева обаче припомни, че става дума за дълъг процес и резултатите ще се видят едва след няколко години. “Няма как да сметнем, че от догодина ние ще влезем в магазините и пазарите и всичко ще е българско. Не, да ликвидираш едно производство е лесно, така както стана през 90-те, но да го възстановиш, да стигнеш до ефективност, която ще те направи конкурентноспособен на вече общия европейски пазар, е доста по–дълъг процес”, заяви тя. Според земеделския министър държавата трябва да развива земеделието си балансирано, диверсифицирано като вид производство, за да има достатъчно българска стока, която със сигурност е предпочитана от потребителя. “Най-важното е политическите кабинети и ръководства, които се сменят в тази институция, да не излизат от пътя на дългосрочното развитие поради конюнктурни или политически съображения”, каза още Танева.

Според нея има два пътя за тютюнопроизводителите у нас след 2020 г., когато ще спрат европейските субсидии. Единият е свързан с ориентирането към конкретен сорт тютюн със съответното качество, който да има пазарно търсене и да осигурява самоиздържане на производителя. Това обаче изисква да се направи пазарно проучване за търговията, качеството, сорта на този вид тютюн и съответните дадености на мястото, където е тютюнопроизводителят. Другият вариант е свързан с програмата за развитие на селските райони, която стартира тази година. “Смятаме, че специалната тематична подмярка за инвестиции в малките стопанства е много добър инструмент, който може да помогне именно на тези малки производители, каквито са тютюнопроизводителите, да използват, за да могат да започнат и друга земеделска дейност”, каза Танева.

Земеделският министър съобщи, че от следващата седмица започват директните плащания за 2014 г. заедно с пълното доплащане на националните доплащания на животни, от които са останали 30 процента. Общата сума е около 1 млрд. лв.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.