10 години затвор грозят наши моряци в Либия

Танкерът „Сън ойл I”.

Двама български моряци са арестувани в Триполи на 3 януари и тикнати зад решетки по обвинения в контрабанда на петрол. Предстои съдебно дело и ги грозят до 10 години затвор, съобщи вчера Външно министерство.

Българите били част от 5-членния екипаж на малтийския танкер „Сън ойл I”, плавал под молдовски флаг. Корабът закъсал в Средиземно море и бил изтеглен на буксир до Триполи от италиански търговски кораб. Там обаче екипажът бил арестуван.

От МВнР отказват да съобщят имената на изпадналите в беда българи и подробности за маршрута на танкера им. Връзка с тях е установена на 17 януари - 2 седмици след ареста. По телефона те са казали, че са в добро здраве. Същия ден при тях е бил унгарският консул в Триполи, а на следващия - представители на италианското посолство, според които отношението към нашенците е „внимателно”.

Български дипломати в либийската столица няма, тъй като посолството ни бе евакуирано в съседен Тунис от съображения за сигурност. МВнР е поискало от либийския посланик у нас официална информация за случая и е настояло за незабавно освобождаване на моряците.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят