Срив на производството на водка в Русия

Рекорден срив с 22,3% на производството на водка е регистриран в Русия през 2014 г. Най-големият спад е през месеците ноември и декември, съответно с 38,5% и 47,3%, показват данни на държавната статистика, цитирани от в. "Комерсант".

Пазарни експерти обясняват срива с поскъпването на легалния алкохол заради увеличението на акциза върху спиртните питиета. За последните 4 години той е скочил със 138%. В резултат потребителите се ориентират към нелегалния алкохол, чийто пазарен дял вече възлиза на 50-65%.

Александър Мечетин от "Синергия" - компания, производител на водка, прогнозира спад в легалната продукция и през 2015 г., при това не по-малък от 15%. Един от начините, които Мечетин предлага срещу негативната тенденция, е намаляването на акциза до нивата от 2012 г. Това е последната година, в която е ригистриран ръст в производството на законен алкохол.

В опит да подкрепят легалните производители руските власти решиха да намалят цената на водката. От 1 февруари половинлитровата бутилка ще струва 2,9 долара вместо сегашните 3,4 долара.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия