US шпиони уличиха Кремъл за отравянето на Литвиненко

Шпиони от американската Агенция за национална сигурност (НСА) уличиха Русия, че стои зад смъртта на бившия агент на руското разузнаване Александър Литвиненко. Това пише британският в. "Телеграф", позовавайки се на доклад на НСА.

Литвиненко (43 г.) - отявлен критик на Кремъл, издъхна в Лондон на 23 ноември 2006 г. от отравяне с радиоактивен полоний-210. Ексшпионинът бе приет в болница на 1 ноември, когато се почувства зле след среща с двама бивши агенти на КГБ - Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун, с които пил чай. Предполага се, че в него е била сипана отровата. Британското разследване обяви Луговой за основен заподозрян за убийството и поиска той и Ковтун да бъдат екстрадирани на Острова, което Русия отказа.

Сега НСА твърди, че е прихванала електронни съобщения между Лондон и Москва, изпращани непосредствено след приемането на Литвиненко в болница. Британските власти получили информацията за кореспонденцията, която директно уличавала Кремъл в престъплението, пише "Телеграф". Но посочва, че доказателствата нямало да бъдат приети от съда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят