Болен от рак моли премиера да спаси семейството му да не остане на улицата

С отворено писмо до институциите Стефан Шутов /59 г./ от чепеларското село Забърдо иска защита от частен съдебен изпълнител. Семейството му взело 15 000 лв. кредит през 2005 г. да отглежда крави, но те измрели и ипотекирали къщата.

Шутов признава, че е виновен за ипотеката. Сега обаче триетажната му къща в Забърдо се продава на търг. „Платил съм по заема 17 000 лв., но се разболях от рак на дебелото черво и аневризма на аортата на сърцето, безработни сме с жена ми и не внасях. Сега ми продават цялата къща за 13 500 лв., която ни е единствено жилище”, твърди той. За да спре продажбата, трябвало да внесе накуп 3600 лв. Шутов апелира институциите да се вслушат в омбудсмана Константин Пенчев, според когото длъжникът трябва да може да обжалва пред съда оценката на имота от съдебния изпълнител и да поиска вещо лице да определи действителната му пазарна цена.

„Привилегията на банките да продават имоти без съд трябва да отпадне. В този смисъл се е произнесъл и Съдът на ЕС, който обяви, че съдилищата, пред които са висящи дела на длъжници срещу банки, трябва да спират продажбата на ипотекирани жилища до установяване по безспорен начин основателността и размера на задължението”, казва Пенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини