Машинист разкри схемите на кражби в БДЖ: Нафта се точи във всяка смяна

Машинист, задържан за кражба на нафта, разказа пред скритата камера на Нова телевизия схемите, по които това престъпление работи години наред. В тях по думите му участват машинист, стрелочник, охрана, диспечер и забележете – ръководител по нарядите. Човекът, който пише кой машинист накъде и с кой влак ще пътува.

Пред очите ни машинистът се обажда на ръководител наряди в столичното депо и му предлага 60 лева, за да го пише към конкретна гара, удобна за необезпокоявано източване на нафта, а после самият машинист снима със скрита камера как дава парите на нарядчика. След даването на парите машинистът е вписан в разписанието за уречения влак и ден. По думите му, това се случва всеки ден и във всяка смяна.

"Вътрешен доклад на БДЖ сочи, че разходът на дизелово гориво за локомотивите е скочил спрямо предходната година с близо две цистерни месечно. Не може да се установи къде са потънали те. Една цистерна е 65 тона”, обясни разследващият журналист на Нова телевизия Марин Николов.

"Кражбата на нафта в железниците не е новост. Снимали сме го много пъти в предаването „Разследване” по един или друг начин. Въпросът е, че тази тема не трябва да бъде неглижирана”, смята журналистът.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини