“Мери бойс бенд” презареди репертоара си

Преди точно 21 години в София се раждаха първите рок клубове. Може би най-легендарният беше “Кънтри клуб”. Вече ми се губи къде точно беше, но една от най-яките банди, които забиваха там, беше “Мери бойс бенд”.

Рок клубовете се навъдиха навсякъде. След това умряха, за да се появят чалготеките и пианите барове. Всичко се промени, но две неща така и не се случиха -

рокендролът

не умря

и бандата на Мария Мутафчиева - Мери, не се предаде. Буквално и преносно.

Следващата сряда те ще представят в “София лайф клуб” своите нови песни, които са готови за албум. Разбира се, феновете им ще чуят някои от вечните им хитове, както и емблематичната за “Мери бойс бенд” - “Непознати улици”.

Групата дълго време се отдава на клубен живот, преди да започне да пише собствен репертоар. Основният текстописец е Мария.

“Сякаш вчера, когато започнахме - разказва Мери. - Беше лятото на 94-а - сезонът на Пеневата чета…

...През онова лято обаче всяка вечер свирехме в един клуб в Княжево. Шефът на клуба ни подкрепи да запишем първата си песен в студио - What’s a Woman.”

Групата записва в студиото на Кирил Ампов, който днес е известен като бащата на Графа (какви обрати на живота). С парчето групата печели и първата си голямо признание - наградата на конкурса “Хит минус едно”.

“От днешна гледна точка може би направихме грешка, че в началото не създавахме авторска музика. Тогава явно сме преценили, че клубовете са приоритет за нас.”

Първите им български песни се появяват малко преди края на ХХ век (как звучи само - исторически). Въпреки всичко не съжаляват за този клубен живот.

“За мен това бяха много красиви години - най-безгрижните и романтични в историята на групата! Просто свирехме, обикаляхме различни места, срещахме интересни хора и се забавлявахме… Като герои на Стайнбек”, казва Мери.

“Непознати улици” - големият хит на бургазлиите, които отдавна са вече софиянци, надскочи и най-големите очаквания на групата. Днес тя присъства в учебници, има конкурс на нейно име, в някои училища дори откриват учебната година с тази песен.

Може би не без основание. Мария пише поезия още от училище. “Непознати улици” е един от стиховете, който дава и заглавието за нейната проектостихосбирка.

“Тъй като “Непознати улици” с времето се превърна в моя визитна картичка, беше логично да се легитимирам и пред децата по този начин”, казва Мери.

Тя организира поетичен конкурс за ученици от 7-и до 12-и клас от цялата страна. Провежда се веднъж годишно.

“Надявам се

да се превърне

в традиция

Обичам да казвам, че това е моята среща с бъдещето - един от най-щастливите ми моменти, в които чакам да видя какви нови стихове ще се появят.”

Целият позитивизъм, които носят и Мери, и китаристът Миро, който е и неин съпруг, е разковничето, което държи групата жива - преносно и буквално. Миро, който е авиоинженер, пребори коварен рак и свиреше дори когато се лекуваше. След цялата драма и битки, двамата никога не загубиха дори за миг оптимизма и усмивките си. Затова “Мери бойс бенд” си заслужава и славата, и хитовете, и феновете.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица