Теменужка Петкова: Най-важният приоритет на правителството ще бъде финансовата стабилизация на енергийния сектор

Най-важният приоритет на правителството ще бъде финансовата стабилизация на енергийния сектор. Това каза енергийният министър Теменужка Петкова по време на брифинг, предаде "Фокус".

„Всички вие знаете, че секторът е в тежко финансово състояние. Българската енергетика няма проблеми с техническата си част и наличието на кадри, които да извършват технологичните дейности в енергетиката", отбеляза министъра.

Министър Петкова посочи, че финансовата стабилизация на енергийния сектор преминава през различни мерки:

„В момента водим много интензивни преговори с двете американски централи, свързани с дългосрочните договори за изкупуване на електрическа енергия. Надяваме се да постигнем нашата цел, а имаме и разбирането на американските ни партньори да предоговорим условията по тях. Това до голяма степен ще "развърже възела" в енергетиката. От друга страна готвим и законодателни промени. Законът на енергетиката предстои да мине на второ четене. Готвим законодателни промени, които се надявам да решат до голяма степен финансовите".

На въпрос от къде ще се намерят пари НЕК да се издължи на двете централи - "Марица Изток 1" и "Марица Изток 3" , за да се предоговорят цените, министърът обясни, че задълженията на НЕК са доста сериозни по отношение на двете американски централи, 360 млн. е към едната централа, а 340 млн. към другата.

"Към настоящият момент НЕК няма такива финансови възможности. Преговаряме с нашите партньори първо да предоговорим условията на договора, а след което ще пристъпим към изготвянето на погасителен план, който ще ни даде възможност да се издължаваме регулярно, след като цените, по които НЕК ще изкупува енергията от двете американски централи ще бъде редуцирана", допълни още тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини