Ангела Меркел: НАТО защитава всички свои членки, включително и Черна гора

Мона Чобан презря Париж заради Родопите В Киселчово писателката създаде артцентър за възраждане на български традиции

Варненският окръжен съд определя мерките за неотклонение на тримата задържани надзиратели

Автобусите на Столичния градски транспорт, които пътуват до планината Витоша, ще бъдат подменени

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Китайският президент пристига на посещение в Африка

С 95 невероятните точки Братя Минкови Кюве получи злато от световният конкурс за винени награди Decanter

Туристическа рана за Гърция от Русия след дипломатическия скандал, 10% спад на резервациите като цяло

Трима български граждани опитаха да преведат нелегално осем чужденци

МОН предлага за обществено обсъждане график на учебното време, ваканциите и датите на изпитите

Крадци са ограбили дома на Мира Добрева, докато семейството й спи

Властите в Хасковска област предупреждават стопаните по селата за опасност от чума по дребните преживни животни

Мъжът, който пострада при катастрофата на АМ „Хемус“, е с опасност за живота

Един човек пострада при катастрофа на АМ „Хемус” край Девня Трафикът се осъществява в активната лента

Ана Пападопулу става жена на Вергов Снимат шести сезон на “Откраднат живот”

Юлий Москов, журналист: "Протестна мрежа" е задкулисието в България

ИНТЕРВЮ НА СТЕФАН НИКОЛОВ

– Г-н Москов, може ли да се говори за политически амбиции на представителите на "Протестна мрежа" и това не е ли неприемливо за техния статут?

– В момента в парламента има 47 партии, обединени в различни коалиции, но все пак са отделни партии. Близо 90, а може и 95% от хората, които гласуваха, са представени в Народното събрание. Такова широко представителство не е имало никога в историята на България. И изведнъж едни 100 души искат да кажат, че милионите, които гласуваха, нямат значение, а сега тези 30 или 100 ще управляват, ако не – ще тероризират обществото. Това е обществено опасно.

Защото е брутално обезправяване на цялото общество, което трябва да се дръпне настрана и да остави 30 самозванци да се катерят по главата на всички. Но това от тяхна страна не е нито наивност, нито глупост, а далече отиваща цел – мерак за власт. Предполагам, че по този начин те се домогват до политическо присъствие. Защото на тях им е ясно, че партия не могат да създадат, а те търсят решение на един проблем – как да пробутат още веднъж Росен Плевнелиев да повтори мандата си.

Това е невъзможно да се случи, но вредите, които ще понесем всичките от тяхното провокативно поведение, могат да бъдат значителни. Ако гледаме в чист вид тяхното поведение – това е терор на улицата, това е дребнава площадна политика. Единствените места, където присъстват, са тв студиата.

– Но те вече имат свои представители във властта. Може ли да се говори за осребряване на протестите?

– В крайна сметка се оказва, че те не са против властта, а против всяка власт, която не е тяхна. Те са против участието на другите във властта и искат те да участват в нея. В това няма нищо гражданско и нищо честно към обществото.

Иначе по линия на осребряването има тревожни неща и в друга посока. Досега тези хора не казват кой ги финансира. Те не казват кой от тях какво и къде работи. За единия става ясно, че продава презервативи и не знам какво си. Не е ли срамота амбулатни търговци на сексартикули да се месят в управлението на държавата? Това е обида за държавата.

Те не казват какви доходи имат, с какво се препитават техните семейства. Ето, в събота, в предаването „На светло с Люба Кулезич" аз трябваше да дискутирам с един господин – Теодор Михайлов. За него научавам, че не работи. А има жена и две деца. С какво се издържат тези деца и жена?

– Но с присъствието си в различни тв предавания тези хора създават впечатление, че са много. За колко души реално става дума според вас?

– Те не казват колко души са! Обидили се, че съм казал, че са 30 души с лаптопи. Когато протестираха пред Съдебната палата, преброиха ги – 32-ма души. И минувачи. Те не казват кой стои зад тях, кого представляват. Те се превръщат в най-тревожното задкулисие в България. Ето това е задкулисието.

Скрито и неясно финансиране, неясни професии, месторабота, социален статус, противоречиви и взаимоизключващи се тези, открито обслужване на лични, частни и корпоративни икономически и политически интереси. Това е задкулисието. А те протестирали срещу него.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.