11 българи са спечелили над 1 млн. долара на покер Фахредин Мустафов получи половин милион на турнир в Барселона

Инспекторите на ОЗХО взеха проби в Дума

Слизат от педалите на пешеходна пътека Велосипедистите масово вършат нарушения, някои не са и чували, че има правила

Вижте акцентите от броя на “Труд” в неделя, 22 април 2018

10 000 унгарци протестираха за свобода на медиите

Мегз показа зърна на светско парти

Заев: Никога не сме били толкова близо до решение за името

Печено морско свинче? Не, мерси Най-странните ястия по целия свят

Иконите на Дончо Дончев Картините могат да бъдат разгледани в галерия “Валер” до 11 май

Индия ще конфускува имоти на избягали от страната престъпници

„Лъвове” печелят конкурс за красота Награди за Peugeot 308 и Peugeot 3008

Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Превозвачи притеснени заради ремонт на Дунав мост в Румънско

Превозвачи от Великотърновска област са сериозно притеснени от предстоящ ремонт на румънсктата част на Дунав мост, който свързва Русе с град Гюргево. Собственици на наши транспортни фирми и шофьори на камиони, които редовно пътуват из Европопа се оплакаха, че научили за мащабната реконструкция от румънски сайтове. “От месец Националната компания “Автомагистрали и национални пътища” в северната ни съседка уведомяват, че предстои такава рехабилитация. Нашите власти обаче мълчат. Опасяваме се да не затворят моста и да настъпи хаос, както през април 2013 г. Тогава се зачудихме откъде да прекосяваме Дунав и се заформиха километрични опашки на ферибота Свищов-Зимнич”, споделят тревогите си превозвачи.

Те допълват, че от румънски сайтове се информирали, че ремонтите ще стартират през март и се предвижда да приключат до края на годината. Репортерска проверка на “Труд” установи, че информацията е достоверна. Официално обявление гласи, че за главен изпълнител е определен италианския консорциум “Колини Лавори” АД, а още през ноември миналата година е сключен договор със строителната компания. Контрактът за изпълнение е за срок от 16 месеца, а инвестицията е за около 13 млн. евро. “Средствата са осигурени от Европейският фонд “Регионално развитие 2007-2013г”. Два месеца са предвидени за проектиране, което ще завърши в края на януари 2015 г. Съгласно договора, наред с работите по ремонта и укрепването на моста ще се извършват и ремонтни работи по пътя водещ до зоната за контрол. Според Националната компания конструкцията на моста няма да бъде засегната, а изпълнителят е задължен да извърши собствени проучвания и да осигури безопасно движение по време на изпълнението на ремонтните работи”, се казва в официалните съобщения на румънските власти.

В тях се посочва още, че мостът над Дунава е 2,5 км и се поддържа равноправно от двете страни. По време на ремонта съоръжението няма да бъде напълно затворено, но ще бъдат наложени ограничения на трафика. “През последните 3 г Национална компания Пътища е инкасирала около 42 млн.евро, събрани от шофьори. Мостът е въведен в експлоатация през 1954 г, а последният основен ремонт е извършен през 1997 г”, гласи още уведомлението.

“Питаме се обаче ако румънските служби са уведомили българските институции за предстоящите ограничения, защо никой не ни информира своевременно за това”, гневят се превозвачите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.