CNBC: За Сириза предстои тежка битка през следващите часове

Победилата на парламентарните избори в Гърция партия Сириза се фокусира върху преговорите за формиране на новото гръцко правителство, но радикално лявата партия предстои да се сблъска с дори по-належащи и неотложни проблеми, според гръцките политици, предаде CNBC.

Партията, оглавявана от Алексис Ципрас, е в коалиционни преговори с дясната партия „Независими гърци”, която също е против мерките на строги икономии. По-късно днес Ципрас ще се срещне и с по-центристката „То потами” и с комунистическите партии, с които ще разговаря за възможностите за коалиция.

Очаква се преговорите да продължат през следващите няколко дни, но може и да бъдат завършени за часове, според бивш заместник-министър на финансите на Гърция. „До края на деня вероятно ще имаме коалиция между двете партии (Сириза и "Независими гърци”, но също има други изразяващи желание и готовност да формират коалиция партии”, каза Петрос Дукас.

„В крайна сметка обаче ще бъде далеч по-трудно да определят какви точно политики да съгласуват”, каза той и добави, че това ще бъде „тежка битка” за Сириза и „Независимите гърци”, които идват от срещуположните страни на политическия спектър.
„Предстои тежка битка и между Сириза и техните леви обещания, които няма да успеят да изпълнят до край, тъй като имат известни трудности, с които трябва да се справят веднага, като проблема с банките и социалната сигурност, освен това седем милиарда евро дълг трябва да се покрие през март, а за това им са им нужни средства от Европа”, каза Дукас.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят