15 години след убийството на адвокат Надежда Георгиева делото влиза във ВКС

Върховният касационен съд /ВКС/ да отмени решението на Софийският апелативен съд (САС) и да върне делото за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева за ново разглеждане от друг състав на въззивната инстанция. Това искат в жалбата си близките на убитата преди 15 години млада жена, предаде БГНЕС.

Подсъдими за смъртта й са Орлин Аврамов, Пламен Калайджиев и бившата му съпруга Димитринка Атанасова, срещу която делото се гледа задочно, защото е в чужбина.

На 9 октомври 2012 г. Софийският градски съд /СГС/ оправда и тримата, а САС потвърди тази присъда. Така 15 години след жестокото убийство няма виновни за смъртта й. В мотивите на СГС за оправдателната присъда се казва, че съдът е изключително затруднен в установяването на обстоятелствата около умъртвяването на Надежда Георгиева и от повърхностното и неадекватно разследване.

Делото стига до последната трета инстанция по жалба на близките на Надежда Георгиева. Днес в съдебната зала бе майка й. Има и протест на прокуратурата, в който се иска също връщане на делото. Според близките на ямболската адвокатка, САС е преповторил мотивите на градския съд. "Същият много бързо се произнесе, което породи сериозно съмнение у моите доверители за задълбочено проучване на делото - или считаме, че липсва изградено съдийско убеждение на въззивната инстанция при постановяване на решението", каза адвокатът им Весела Сотирова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право