Болница на ужасите може да стане артпарк

Зарязаната от държавата бивша туберкулозна болница в Сливен може да се превърне от място на ужаса в артпарк. Това е идеята на обществения съвет за опазване на недвижимото културно наследство в града.

За целта здравното министерство, което е изоставило собствеността си, трябва да предостави на общината имота с прилежащия парк от 28 дка в центъра на града.

Сградата на тубболницата е 110-годишна, паметник на културата. Лечебното заведение бе закрито през 2011 г., след като в него беше извършен ремонт със 190 хил. лева от държавата и 80 хил. лева дарение от Япония.

След като бяха похарчени напразно парите, започна ликвидация. Но и тази работа не бе свършена както трябва, защото здравното министерство не поднови договорите на назначените ликвидатори. Последният скандал избухна миналото лято. Японското посолство връчи вербална нота в знак на недоволство, че дарението е отишло на вятъра.

Опасенията на сливенци са, че апетитният имот може нарочно да е "забравен" от собственика си - държавата, за да бъде съсипан и продаден на безценица. "Имотът може да стане артпарк с усилията на културните институти и творческите съюзи в града", казаха от обществения съвет.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони