Във Варна “Градски транспорт” пак е на загуба

Общинското дружество “Градски транспорт” работи на сериозна загуба дори и след въвеждането в експлоатация на 70 чисто нови автобуса през миналата година. Това става ясно от финансовата справка на ръководството на фирмата, която ще бъде представена на комисията по “Транспорт” към общинския съвет в понеделник.

Данните обхващат 11-те месеца на 2014 г. и сочат загуба от 2,8 млн. лв. За сравнение, отрицателният финансов резултат за цялата 2013 г. беше 2,5 млн. лв. Общо разходите на превозвача за периода януари - ноември са в размер на 20,7 млн. лв., а приходите са 17,8 млн. лв.

Най-съществена част от тях се пада на продажбата на билети и карти, от които в “Градски транспорт” са постъпили 11 млн. лв.

Други 4,7 млн. лв. пък са преведени като субсидии от държавата и общината. Във финансовата справка прави впечатление огромният дял на разходите за персонал в общата структура на харчовете на дружеството.

На щат в “Градски транспорт” се водят близо 700 души. 10,1 млн. лв. са изплатени за трудови възнаграждения, осигуровки и хонорари за кондукторите, които работят на граждански договори. За гориво, резервни части и материали пък са изразходвани 6,3 млн. лв., за външни услуги - 2 млн. лв., а за амортизации - 3 млн. лв.

В края на справката ръководството на “Градски транспорт” разкрива, че срещу фирмата се водят 14 съдебни дела - едно арбитражно, две търговски и 11 граждански.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони