Виница става удобен квартал след година

Кметът на Варна Иван Портних призова жителите на кв. “Виница” да потърпят още една година неудобствата на дупките по улиците. Хората недоволстват отдавна, че трошат автомобилите си в ямите из квартала .

В събота Портних огледа поредните слягания на участък от 280 метра по централната ул. “Цар Борис Трети”, които са се получили след полагане на канализация. Инспекцията предизвика интереса на живеещи наблизо жители на “Виница”.

“Положението е ужасно. Вижте ми колата, вече не я мия, защото само в кал и ями газим”, каза млада жена, сочейки най-новата голяма дупка, запушена с автомобилни гуми. “Направете нещо за този квартал. Тук въздухът е отличен, но трудно се придвижваме”, призова и американец, който от 10 години живее във “Виница”.

Обектът е гаранционен и настилката ще бъде подновена за сметка на изпълнителя на ремонта “Девня трейд”, категоричен бе Портних. Представител на фирмата призна, че вече няколко пъти са правени кърпежи и обясни дефектите с факта, че при строителството миналата година отсечката не била затворена за движение и валял много дъжд. Ако времето се запази топло и сухо, “Девня трейд” ще запълни дупките идната седмица. Генералното решение на проблема обаче е пълна рехабилитация на ул. “Княз Борис Трети” с европари.

Общината готви проект, който ще внесе веднага след отварянето на новата оперативна програма “Регионално развитие” през пролетта на т.г. “Освен преасфалтиране на главната улица той ще включва изграждане на тротоари, градинки и модерен център на квартала. Очакваме финансирането да е факт до края на тази година и да започнем работа”, разясни Портних. Според него преди това с общински 800 000 лв. ще бъде лъснат подходът към квартала. До 2 месеца ще бъдат асфалтирани и 5 улички, които месеци наред стоят кални след монтаж на нови водопроводи.

Планът за модернизация на “Виница” ще завърши с изграждане на административна сграда, където хората ще ползват общински услуги, без да бият път до града. Предвидено е и оформяне на квартален парк с детски кът, игрища и фитнес на открито. За целта общината е поискала от държавата да предостави терен от 6,2 дка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони