Всички доброволци ще влизат в една команда

Досегашните 6 доброволчески формирования във Варна ще бъдат закрити, а на тяхно място ще бъде сформирана една команда. Досега организацията бе на географски принцип - по една група във всеки от петте района на града и една централна. Сега всички доброволци ще са в една организация, разделена по специализации - “Пожарогасене”, “Издирване, спасяване и аварийно-възстановителни дейности”, както и група “Първа долекарска помощ”.

Предложението предстои да бъде гласувано в общинския съвет. Според Купен Пашов, шеф на “Дейности по защита на населението” в община Варна, пререгистрацията няма да се отрази на броя на доброволците. В момента в морската столица те са 33 души, а още трима са в процес на одобрение. Промяната се налага заради изменение в Наредбата за доброволните формирования, която изисква спасителите да бъдат групирани по дейности. “Това се прави за по-голяма оперативност, както и за улеснение на обученията на доброволците”, обясни Пашов.

Според него малкият брой доброволци се дължи на тромавата процедура по приемането им в отрядите. Процесът отнема време и пари на кандидатите. Затова често има отказали се, които все пак оставят телефона си в общината и заявяват готовност да помагат при нужда.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони