Опасните язовири станаха 106

Язовирите в предаварийно състояние са общо 106, а не както беше обявено в края на миналата година 78. Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите след запитване на „Труд".

Става въпрос за водоеми, които представляват реална заплаха за населението и районите около тях, поясниха от екоминистерството.

В края на м.г. се реши от бюджета да се отпуснат 500 хил. лева на дружеството „Напоителни системи", с които да бъдат изведени от експлоатация всички 78 опасни язовири в страната. С отпуснатите средства опасните язовири трябваше да бъдат ремонтирани, като в тях се поддържа минимален обем вода, или да бъдат източени, за да не създават рискове за хората и инфраструктурата, обясниха тогава от ведомството.

Тези средства обче могат да се окажат недостатъчни, след като броят на опасните язовири скочи с още 28.

„Към момента временно са изведени и не представляват опасност около четиридесет язовира. Остава да бъдат изведени временно от експлоатация още 61 такива водоема. Търси се техническо решение от „Напоителни системи", които всъщност ще извеждат съоръженията от експлоатация. Търси се техническо индивидуално решение за всеки един язовир - не просто да бъде срутен, бутнат, а да бъде адекватно временно изведен от експлоатация и да не представлява опасност за населението", каза зам.-министърът на околната среда и водите Павел Гуджеров.

Според него през декември миналата година безстопанствените язоврири в страната са били 268, а към момента е изяснена собствеността на 90% от тях.

„С язовирите без установени собственици се разпореждат областните управители", добави Гуджеров.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика