На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 ноември 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Депозитите от КТБ се върнаха в банките

Парите, изплатени по гарантираните влогове в КТБ, са останали в банковата система. Така към края на декември спестяванията на домакинствата възлизат на 39,26 млрд. лв., показват последните данни на БНБ.

През ноември беше отчетен рязък спад на депозитите на населението заради изключването на КТБ от статистиката на централната банка. Тогава общата сума по влоговете на граждани спадна на 35,54 млрд. лв. На 4 декември обаче започна изплащането на гарантираните депозити и по данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките вложителите в КТБ вече са получили 3,4 млрд. лв. В резултат сумата на домакинските депозити през декември отново се е доближила до нивото от октомври.

На годишна база спрямо декември 2013 г. дори се отчита ръст на спестяванията на домакинствата с 4,1%. Това означава, че за една година българите са сложили на влог нови 1,56 млрд. лв.

Сътресенията в банковата система и спадащите лихви по депозитите все пак са оказали влияние на нагласите за спестяване. Темпът, с който депозитите се увеличават, вече е значително по-бавен. Например през декември 2013 г. ръстът им на годишна база е бил 9,3%. Според банкерите намаляването на лихвите по влогове тепърва ще стимулира потреблението и инвестициите. В момента банките оферират около 1%-1,5% лихва по 12-месечните депозити в лева и евро, а някои по-големи трезори дори я свалиха под 1%.

Изключването на КТБ от статистиката сериозно е повлияло и върху размера на отпуснатите кредити. Заемите за неправителствения сектор към края на декември са на стойност 50,39 млрд. лв. В тази сума се включват всички кредити за фирми, финансови посредници, пенсионни фондове, застрахователи и домакинства. Това е с 8,2% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Дори ако не се смятат кредитите, отпуснати от КТБ през декември 2013 г., ръстът на заемите през този декември е едва 0,3%. Най-сериозен е спадът на бизнес кредитите, които намаляват с 11,6% на годишна база до 31,01 млрд. лв.

Данните на БНБ показват още, че делът на лошите и преструктурирани кредити към края на декември е 24,03%. Това прави близо 9,21 млрд. лв. в абсолютна стойност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.