Ципрас против „опростена версия“ по спора за името на Македония

Създават социален фонд за неосигурени Три варианта за модел на управление на сектора ще бъдат предложени

Крадец задигна кола, докато собственичката я чисти от снега

Политически покер Европа-Турция във Варна Бойко Борисов: Отношенията са крайно влошени

Ангелкова: Повишаваме качеството на туризма и привличаме по-висок клас посетители

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в събота, 24 март 2018

Маестро Йордан Камджалов прави концерт в Катар

Президентът на Словения Борут Пахор идва на посещение у нас

Кметът Атанас Калчев: Срутище застрашава язовир Кричим

Поезия и графикатура в едно цяло Уникална книга представиха поетът Георги Константинов и художникът Иван Газдов

Румен Радев: Ценим приноса на Алжир за стабилизиране на Северна Африка

Роднина на Путин стана зам.-председател на “Газпром”

Кметове със статуетки от „Искам бебе“ Има одобрени близо 4000 заявления за помощ

С приложение пестим от SMS-и за паркиране Чужденците вече могат лесно да си плащат за синя зона

Огнян Златев: Срещата между ЕС и Турция във Варна е важна и за двете страни

Депозитите от КТБ се върнаха в банките

Парите, изплатени по гарантираните влогове в КТБ, са останали в банковата система. Така към края на декември спестяванията на домакинствата възлизат на 39,26 млрд. лв., показват последните данни на БНБ.

През ноември беше отчетен рязък спад на депозитите на населението заради изключването на КТБ от статистиката на централната банка. Тогава общата сума по влоговете на граждани спадна на 35,54 млрд. лв. На 4 декември обаче започна изплащането на гарантираните депозити и по данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките вложителите в КТБ вече са получили 3,4 млрд. лв. В резултат сумата на домакинските депозити през декември отново се е доближила до нивото от октомври.

На годишна база спрямо декември 2013 г. дори се отчита ръст на спестяванията на домакинствата с 4,1%. Това означава, че за една година българите са сложили на влог нови 1,56 млрд. лв.

Сътресенията в банковата система и спадащите лихви по депозитите все пак са оказали влияние на нагласите за спестяване. Темпът, с който депозитите се увеличават, вече е значително по-бавен. Например през декември 2013 г. ръстът им на годишна база е бил 9,3%. Според банкерите намаляването на лихвите по влогове тепърва ще стимулира потреблението и инвестициите. В момента банките оферират около 1%-1,5% лихва по 12-месечните депозити в лева и евро, а някои по-големи трезори дори я свалиха под 1%.

Изключването на КТБ от статистиката сериозно е повлияло и върху размера на отпуснатите кредити. Заемите за неправителствения сектор към края на декември са на стойност 50,39 млрд. лв. В тази сума се включват всички кредити за фирми, финансови посредници, пенсионни фондове, застрахователи и домакинства. Това е с 8,2% по-малко спрямо същия месец на миналата година. Дори ако не се смятат кредитите, отпуснати от КТБ през декември 2013 г., ръстът на заемите през този декември е едва 0,3%. Най-сериозен е спадът на бизнес кредитите, които намаляват с 11,6% на годишна база до 31,01 млрд. лв.

Данните на БНБ показват още, че делът на лошите и преструктурирани кредити към края на декември е 24,03%. Това прави близо 9,21 млрд. лв. в абсолютна стойност.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.