Атанас Мерджанов: Отдалечихме се от някои изконни леви ценности

Интервю на Красина Кръстева с говорителя на БСП за политиката на партията в навечерието на местните избори, за това как отговаря на предложението на АБВ за съюз и за победата на СИРИЗА в Гърция

Атанас Мерджанов е роден на 3 септември 1963 г. в Елхово.
Народен представител от БСП в 38-ото, 40-ото, 41-вото, 42-рото и 43-тото народно събрание. Зам.-председател на парламентарната група на "БСП - лява България".

В 42-рото народно събрание е председател на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред и шеф на червените депутати.
Член на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП и говорител на Националния съвет.

- В събота Националният съвет на БСП се събра за пръв път за т.г. Симпатизантите на партията очакват от първия пленум да чуят посланията за годината, още повече че предстоят местни избори. Какво чуха, г-н Мерджанов?

- Че БСП е решена сериозно да се бори за правата на своите избиратели и симпатизанти. Тежката загуба на парламентарните избори м.г. стимулира към повече откритост и честност за преодоляване на натрупаните слабости. Пленумът утвърди мерки за политическо и организационно укрепване на БСП. Това се налага от начина, по който говорим пред хората и представяме своите приоритети. Промяната в публичния образ налага един друг тип поведение - на откритост, на колективно вземане на решения и на сериозното им отстояване както в рамките на партията, така и в парламента и обществото като цяло. Това, разбира се, предполага широк арсенал от модерни информационни средства - преса, електронни медии, интернет. Но не бива да се забравя, че не винаги пиарските технологии могат да компенсират липсата на плътност в образа. Хората очакват искреност. Ние бяхме наказани на последните избори със загуба на огромно обществено доверие. То не може да бъде компенсирано само с медийни технологии. Преди всичко е необходима почтеност и точност в поемането и отстояването на ангажиментите. Всички това е изключително наложително, като имаме предвид случилото се в Гърция.

- Вдъхновява ли ви или ви плаши победата на СИРИЗА в Гърция?

- Тази победа беше очаквана. Тя звучи като предупреждение към цялата европейска левица, не само към нас в България - че е необходимо да се води сериозна лява политика от позициите на застрашените, на бедните, на безработните, на всички онеправдани. На този фон всякакви пориви за непременни коалиции минават през отношението към дясната политика.

- БСП разпознава ли у себе си греховете, заради които гърците наказаха нейната посестрима в Партията на европейските социалисти ПАСОК?

- Знак за равенство между БСП и ПАСОК няма как да се постави, но истината ни принуждава да признаем, че увлеченията по неолибералния модел доведоха до тежко отдалечаване от някои изконни леви ценности.

- Съюзът с ДПС част ли е от тези неолиберални увлечения?
- В условията, в които БСП спечели изборите през 2005 г., управлението на страната беше невъзможно без НДСВ и ДПС, за да се постигнат националните цели, на първо място от които бе членството в ЕС. Такива съюзи често крият компромиси. На определен етап те бяха в обем, който нямаше как да бъде понесен от гражданите, имаше прекаляване в немалко отношения и е редно БСП, бидейки в коалиция, на ценностна основа ревниво да пази своите интереси. Това беше главната причина да понесем наказание на парламентарните избори.

- БСП отказа да подкрепи идеята на ДПС за вот на недоверие заради изказванията на министъра на здравеопазването Петър Москов. Това означава ли, че сложихте кръст на стратегическото партньорство с движението?

- Не бих искал да разглеждам казуса по този начин. БСП разглежда нещата така - езикът на омразата е недопустим и трябва да бъде санкциониран от всяка една политическа партия. В този смисъл поведението на министър Москов е крайно неприемлимо. Но от друга страна политиката в здравеопазването се нуждае от сериозни, дълбоки промени, които очевидно няма как да станат за месец-два. Министър Москов трябва задължително да бъде атакуван за политиките, които може би няма да успее да осъществи. Но нека този дебат да бъде подготвен с мотиви, които осъждат цялостната политика на правителството, водена в сферата на здравеопазването. БСП ще бъде непримирима към всяко действие на кабинета, водещо до ощетяване на социални права, и ще гласува винаги против правителството, внесен ли е вот на недоверие.

- Не избързахте ли с анонса, че имате свой вариант за пенсионна реформа? Предложихте само познати неща, които вече бяха отхвърлени, като замразяване на възрастта за пенсиониране.

- Не смятам, че сме избързали. Една лява партия трябва да има ясна визия за пенсионната реформа. Друг е въпросът доколко управляващите ще се съгласят на разговор по тези тежки, натрупали се през последните 25 години проблеми, за да се търси оптимален вариант. Замразяването на възрастта за пенсиониране е само един от елементите на цялостната реформа. Нашият анонс е проява на конструктивно отношение към този проблем. Ще припомня, че в двете правителства, в които участвахме, наложихме корекции, насочени към повече справедливост.

- В ръководството на БСП мислихте ли как да изземете инициативата от лидера на АБВ Георги Първанов? Той поведе играта, като ви предложи съюз за местните избори, а вие засега не отигравате топката.

- Въпросът е в известна степен некоректен, защото партнирането в политиката трябва да мине през честен разговор. Трябва да се даде отговор на въпроса кой навреди най-много на левицата, кой и как участва във формирането и воденето на дясна политика и кой и как се стреми да коригира и да отхвърли тази политика. Според мен това са същностните моменти при воденето на коалиционни разговори. Но във всички случаи разговорите първо трябва да минат през нашите партньори от "БСП - Лява България" и това бе заявено ясно от нашия лидер Михаил Миков. Иначе какво излиза - че БСП е непоследователна в отношенията си със своите партньори и в името на властта на задаващите се местни избори е готова да направи безпринципна коалиция.

- След пленума в неделя Михаил Миков каза: "Местните избори се провеждат в над 260 общини, но това не означава, че трябва да се правят съюзи само за да се спечелят. Важни са и средствата, не само целта." Как се мобилизира актива за победа с такива думи?

- Балансът в преследването на целите в политиката е много важен. Иначе бихме потвърдили фразата на Макиавели.

- Забранен ли е съюзът с АБВ за червените структури?

- Така поставен, въпросът е спекулативен. Ако от АБВ разглеждат нещата по този начин, е некоректно. Ще повторя, че истинското представителство на левите идеи трябва да мине през откровена и честна дискусия. Първо ще си изясним чия е отговорността за пораженията на левицата и после ще търсим съюзи и ще градим мостове. Отношенията ни с АБВ минават през отговор на въпроса кой изневери на левите ценности.

- Като говорите за пораженията вляво, какво всъщност казвате - не може да има съюз с партия, разбирай АБВ, която разби левицата, отне гласове на най-голямата лява партия? Това ли е индиректното послание, което изпращате?

- Този стремеж БСП непременно да се произнесе за съюз с АБВ е доста прибързан и доста нереалистичен като очаквания за краен резултат. Не винаги в политиката едно плюс едно прави две, и то седем - осем месеца преди изборите. На места има доста неизживени процеси, сериозни напрежения. А по въпроса за АБВ партията трябва да бъде единна, затова не мисля, че казусът с подадената топка от АБВ трябва да се изчисти на момента. Ние искаме да водим лява политика, политика в интерес на онеправданите, а не да правим прибързани съюзи. Нас ни обвиняват за подкрепата на неолибералния модел, ние си носим отговорността. Но сега няма ли да изглежда същото - да се съберем заради очаквания по-висок резултат. Кой ще ни повярва?! Онеправданите ни привърженици?!

- БСП готова ли е да загуби местните избори в името на това да утвърди лявата си идентичност?

- БСП ще се бори за разширяване на своето влияние в местната власт и ще търси победа с убедителни свои кандидатури, които отговарят на изискването за водене на лява политика.

- С какви пари ще правите телевизия?

- Обсъждането на този въпрос предстои. Има доста начини БСП да присъства в медиите по значим и категоричен начин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта