Гръцкият Че Гевара - премиер без вратовръзка. Ще я сложи, когато "подстрижат" дълга на страната

Сако, риза с разкопчана яка и без вратовръзка - това е запазеният стил на новия гръцки премиер Алексис Ципрас (40 г.). В понеделник той положи клетва като най-младия министър-председател на Гърция от 150 години. И не изневери на традицията си да нарушава традицията - отказа обичайната религиозна клетва, положи само гражданска.

Пак с разкопчана риза. "Ще сложа вратовръзка, когато ми направят подстрижка (на дълга на Гърция)", обеща Ципрас ден преди вота в неделя, на който с убедителната си победа разбуни духовете.

Разбунването на духове също е запазена марка на Ципрас. Става известен в страната си още като 16-годишен. Тогава, член на Комунистическата младеж (местния комсомол), е сред предводителите на национална ученическа стачка и окупация в знак на протест срещу решението на дясното правителство да ореже придобивки на учащите си. Като един от основните преговарящи с властта Ципрас отправя характерно за него искане - отмяна на образователната реформа. И то е изпълнено.

Алексис Ципрас е роден в Атина през преломната за родината му 1974 г., когато е свалената военната диктатура, гонила безмилостно комунисти и левичари. Завършва инженерство, има специализация по градоустройство и регионално планиране. След комсомола става член на комунистическата партия. През 2008 г. е избран начело на лявата коалиция "Синасписмос" и става най-младият политическия лидер в историята на Гърция. Година по-късно пък е избран за лидер на СИРИЗА - коалиция на радикалната левица, в която се влива "Синасписмос".

Ципрас се възхищава на Ернесто Че Гевара и дори нарича на латиноамериканския революционер по-малкия от двамата си синове - Орфей Ернесто.

Жената до новия гръцки премиер е Перистера Бациана, също инженер, с която нямат брак. Двамата са неразделни още от 13-годишни, когато се запознават в училище и заедно влизат в комсомола. Ципрас е запален по футбола, фен е на "Панатинайкос". Определя се като атеист.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят