Отбелязват се 70 години от освобождаването на Аушвиц

Световни лидери ще се съберат във вторник в Полша, за да участват в церемонията по отбелязване на 70-тата годишнина от освобождението на Аушвиц, пише вестник Гардиън. Деветчленната делегация на САЩ ще бъде оглавена от финансовия министър Джак Лю.

Близо 300 оцелели от Холокоста, повечето от които в деветдесетте години на живота си, ще присъстват на церемонията, която ще се проведе в нацисткия концентрационен лагер на територията на окупираната от Германия Полша, където бяха избити над 1.1 милиона души.

Предварителния списък със световни лидери, които са заявили, че ще присъстват на отбелязването, включва: френския президент Франсоа Оланд, германския президент Йоахим Гаук, президента на Австрия Ханс Фишер, кралят на Белгия Филип, кралят на Холандия Вилем-Александър и принцът на Дания Фредерик.

Президентът на САЩ Барак Обама обаче трябваше да бъде в Индия по време на церемонията, но в последната минута промени графика си, заради смъртта на краля на Саудитска Арабия Абдула бин Абдул Азис. Обама и първата дама на САЩ Мишел Обама ще посетят Рияд във вторник, където ще се срещнат с новия крал на Саудитска Арабия Салман ибн Абдулазиз ал Сауд и така няма да успеят да се включат в отбелязването на 70-годишнината от освобождението на Аушвиц.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят