СИРИЗА: Нереалистично е погасяването на целия дълг на Гърция

Нереалистично е да се очаква Гърция напълно да погаси огромния си дълг, обяви говорител на СИРИЗА пред Би Би Си.

„Никой не вярва, че гръцкият дълг може да се изплати", каза Евклид Цакалотос.

Не съм срещал икономист, който да ми каже, че Гърция ще сиизплати целия дълг. Не може да стане, добави той. Според него лидерите на ЕС сега трябва да покажат, че са готови да работят със СИРИЗА.

Ще бъде много забавна и много опасна Европа с много центробежни политически сили, ако те сигнализират, че следпроведения демократичен вот не се интересуват от разговори с новото правителство. Ще бъде финален сигнал, че това е Европа, която не може да приложи демократични и социални промени, обясни говорителят.

Но Цакалотос подчерта, че би било „моят най-лош кошмар, ако еврозоната се разпадне заради провала на Гърция".

„И ако Гърция се провали и бъде извадена от еврозоната, валутният съюз ще се разпадне. Казах ме още от самото начало, че еврозоната е опасна, еврото е опасно, но не е заплашено от СИРИЗА...заплашено е от политиките на строги икономии", обясни представителят на новото гръцко правителство.

Крайнолявата радикална партия СИРИЗА, която спечели предсрочните парламентарни избори в неделя, иска да предоговори гръцкия дълг с международните кредитори. Лидерите на ЕС предупредиха новото гръцко правителство да спазва договорените ангажименти с кредиторите.

Лидерът на СИРИЗА Алексис Ципрас, който положи клетва като премиер вчера, се очаква днес да разкрие новия кабинет.

Общият дълг на Гърция е 316 милиарда евро или 176% от БВП - най-високият в еврозоната. Дефицитът в бюджета на Гърция е около 0,8%. Безработицата към октомври 2014 година е 25,8%. БВП през 2013 година е 182 милиарда евро. Отпуснатият от кредиторите заем е в размер на 240 милиарда евро.

До края на 28 февруари Гърция трябва да плати 1,8 милиарда евро на кредиторите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят