Убили шпионина Литвиненко при третия опит за покушение

Две покушения срещу живота на бившия агент на руската Федерална служба за сигурност (ФСС) Александър Литвиненко е имало преди той да почине през 2006 г. в Лондон, съобщи Би Би Си.

Една от най-загадъчните шпионска история от Студената война, наред с тази за Георги Марков и "българския чадър", влиза в лондонски съд, като разследването е свързано с установяване дали Русия е замесена в смъртта на Александър Литвиненко.

Бившият офицер от КГБ почина през 2006 година в лондонска болница. Смята се, че е бил отровен с радиоактивен плутоний -210 при консумиране на чай. Съпругата на Литвиненко изрази удовлетворение от новината, че започва разследване на смъртта на съпруга й. Семейството на Литвиненко вярва, че той е работил с британските МИ-6 и е бил убит по нареждане на Кремъл.

Днес съдебното изслушване ще започне в 12 часа местно време и се очаква да продължи около два месеца, съобщава агенция Франс прес. Много от заседанията ще се провеждат при закрити врата, защото служители на тайните служби могат да свидетелстват, а също така ще бъде представена класифицирана информация.

Източник, близък до разследването, каза пред британския вестник "Дейли Телеграф", че преди изслушването комуникациите между Лондон и Москва, прихванати от американската Агенция за национална сигурност, показват, че Русия е замесена в случая.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят