Макрон поднесе съболезнования на жертвите на трагедията в Страсбург

Инж. Илиян Терзиев, КСБ: Излязохме, за да защитим бранша, искаме правила за работа

Строителите излязоха на мирна демонстрация в София

Боян Чуков: Франция е в полувоенно положение

Самолет с членове на правителството, е кацнал аварийно заради спукано стъкло

БДЖ въвежда предварителна продажба на билети за Коледните и Новогодишните празници

Проф. Владимир Чуков: Нападателят от Страсбург има класически профил на радикализиран престъпник

Френската полиция продължава издирването на стрелеца от Страсбруг Заподозреният избяга с такси след две престрелки със силите на реда

Слаби валежи от сняг днес

„Ривър Плейт“ поиска скалпа на „Реал“ (ИНФОГРАФИКА)

Ето кой е заподозреният за атентата в Страсбург Посещавал е радикални ислямистки кръгове

Стрелецът в Страсбург е трябвало да бъде задържан тази сутрин

На 12 декември 2018 да почерпят

Френската прокуратура започва разследване за тероризъм в Страсбург

Още един загинал след стрелбата в Страсбург 7 са тежко ранените, 4 - леко пострадалите

Все повече българи купуват осигурителен стаж

Над 30% повече са хората, които купуват осигурителен стаж и бързат да се пенсионират. Данните са от справка на осигурителния институт за Нова телевизия.

Две групи хора имат право да купят до 5 години осигурителен стаж. Едните са тези, които вече са навършили възраст за пенсиониране, но не им стигат години труд. А другите – тези, които са учили висше образование и искат да откупят годините, в които са следвали.

За първите девет месеца на миналата година, ръстът в сравнение със същия период на 2013 година, е значителен. Според експерти причините са две – от една страна да намериш работа в предпенсионна възраст е почти невъзможно. От друга несигурността в системата за пенсиониране кара хората да бързат, съобщава Нова ТВ.

Цял живот до печката като готвач, за да чуеш накрая, че не ти достигат само три месеца за пенсия. Такава е историята на Антоанета от монтанското село Доктор Йосифово.

Миналата година Антоанета навършила годините за пенсиониране, но нямала достатъчно осигурителен стаж. Затова след повече от година без работа решила да си купи липсващите месеци.

И не случайно хората като Антоанета са все повече. Според експерти причината е и в несигурността на пенсионната ни система. Иначе казано – не е ясно кога и при какви условия ще се пенсионираме.

И така се оказва, че само парите могат да ни делят до пенсия. Един месец осигурителен стаж струва близо 75 лева. Така Антоанета внесла в НОИ 230 лева и след няколко месеца вече била пенсионерка.

От Националния осигурителен институт обаче напомнят, че не можем да купуваме стаж разсрочено. Така че, който иска да купува, ще трябва да внесе сумата наведнъж.

За първите девет месеца на миналата година хората са купували средно по около 22 месеца недостигащ стаж. Tова средно е струвало на желаещите 1 616 лева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.