Вътрешният министър Валентин Радев: Кражбите на коли са намалели с около 29%

Регистрирани са над 40 турски нарушения над въздушното пространство на Гърция в района на Егейско море

Вижте документалния филм “Ние обичаме мира”, който пусна пропагандата на КНДР след срещата с Южна Корея

Бабата на Байрям, която стана донор, за да му спаси живота, няма право на инвалидна пенсия

Теменужка Петкова ще отговаря на депутатски въпроси за газовата връзка Гърция-България и сигурността на електроенергийната ни система

Експлозии в петролна рафинерия в Уисконсин, ранени са няколко души

Меркел e във Вашингтон в последен опит да убеди Тръмп да не налага търговски санкции на ЕС

Външните министри на членките на НАТО се срещат в Брюксел

Родилка почина след продължителна кома

Белият дом публикува снимки от тайната среща на Майк Помпео и Ким Чен-ун

Борисов ще е гост на лидерска среща по процеса „Бърдо-Бриони“ в Скопие

Ким Чен-ун: Започва нов етап от историята Мун Дже-ин: Надявам се на открит диалог и постигането на твърд ангажимент

Стойчо Стоев предупреди “Левски”: Финалът със „Славия“ е коварен

9 тийнейджъри загинаха след порой в Израел

Американски сенатори са внесли проектозакон за блокиране на доставката на изтребители Ф-35 за Турция

Бургаският кмет разпореди мерки срещу птичия грип

Екипи на общинската служба УКОРС и Регионалното управление на горите тръгват утре по ловните полета, за да предупреждават ловците да не стрелят по птици. Над 1 000 членове на ловни дружинки в Бургас са с разрешителни за сряда и събота, когато са последните дни за лов на пернати. Това обяви кметът на Бургас Димитър Николов на заседание на епизоотичната комисия в общината. Тя бе свикана след заповед на областния управител Вълчо Чолаков за обсъждане на спешни мерки, които трябва да се предприемат заради регистрирания случай на птичи грип в местността „Пода“.

Бургаският кмет заяви още, че ще бъдат изпратени екипи в квартал Горно Езерово, заради навика на местни жители да влизат с лодки в езерото Вая и да събират замръзнали или ранени птици за храна. Инкубационният период за развитие на вируса е между 14 и 21 дни.

Вирусът от намерения умрял къдроглав пеликан е с висока патогенност е изпратен за допълнително изследване в европейска лаборатория, съобщи още Николов. Той допълни, че няма място за паника, но трябва да се спазят стриктно всички мерки по превенция.

Определена е 10-километрова зона, в която се въвеждат специални изисквания. В нея влизат: град Бургас, селата Димчево, Твърдица, Маринка, Черни връх, кв. Горно Езерово, к-с „Меден рудник“, кв. Лозово, местносттите „Пода”, „Узунгерен”, поддържан резерват „Атанасовско езеро”, „Бургаски солници”, „Вая” и устието на река Изворска.

На територията на общината има три птицеферми – Маринка, Горно Езерово и местността Шилото. На собствениците им са издадени предписания с мерките, които трябва да предприемат.

Открит е и горещ телефон – 0879 945 224, на който ветеринари от ОДБХ ще дават информация на хората и ще приемат сигнали за умрели птици. Сигнали се получават и на дежурните телефони на Община Бургас, както и на телефон 112.

Екипи на общинска полиция, отдел “Екология” и ОДП на МВР вече започнаха патрулиране около водните зони за наличието на умрели птици. Вече има взети птици по сигнал, но по всяка вероятност се касае за измръзване.

Според специалистите, целта на мерките, които се въвеждат, е да се предотврати създаването на огнище. В момента няма пряка опасност за здравето и живота на хората. Тя може да се появи само в случай на мутация на вируса. Категорично се забранява коленето на домашни птици, консумацията на сурови яйца, както и какъвто и да е контакт с диви птици.

Кметските наместници по места да извършат преброяване на домашните птици във всички къщи и да предоставят данните на официалните ветеринарни лекари по места.
Жителите на общината, които попаднат на болна или умряла птица, по никакъв начин не трябва да я докосват. В тези населени места със заповед на областния управител се забранява:
– Преместването и транспортирането на домашни птици или на други птици, освен в случаите на транзитно превозване през зоната по т. І, по шосе или железопътна линия, без да има разтоварване или спиране;
– Изпращането на яйца за люпене, от животновъдни обекти, попадащи в зоните по т. І;
– Търговията с прясно месо, мляно месо, месни заготовки и месни продукти от домашни птици с произход от тези зони и див пернат дивеч, взет от дивата природа от същите зони.
– Транспортиране или разпространение на непреработен тор от стопанства с домашни птици или други птици, отглеждани на закрито, освен когато това се отнася до транспортиране за обработка в съответствие с Регламент (EО) № 1069/2009;
– Ловът на пернат дивеч или неговото изземване по друг някакъв начин от дивата природа;
– Пускане на диви птици, отглеждани на закрито, на свобода в природата.

Ще се извършва наблюдение на популациите от диви птици, по-специално на водни птици, за наличие на умрели или болни екземпляри, съвместно с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Заповедта предвижда съвместни проверки на служители от ОДБХ-Бургас с представители на орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви птици.

Кметовете и кметските наместници започват да разпореждат на собствениците и управители на птицевъдни обекти и “задни дворове”:
– Да не допускат излизането на птиците извън клетките им за отглеждане;
– Да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици;
– Да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците;
– Да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други домашни птици;
– Да уведомят незабавно, обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Забранява се провеждането на изложби, пазари или други събирания на домашни или други птици в област Бургас.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.