Оставиха в ареста задържания с 30 000 таблетки амфетамин

Трима са ранени в катастрофа край Велико Търново Пътната за Варна е затворен, движението се пренасочва през Попово

Берлин и Атина постигнаха принципно споразумение за връщане на кандидати за убежище от Германия в Гърция

Мотокар затисна и уби мъж на митнически склад в Пловдив

Шефът на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова подаде оставка

БСП иска изслушване на премиера Борисов заради кризата в електронните системи

Анархистите от „Рубикон“ нахлуха в сградата на австрийското посолство в Атина

Камелия се пусна дибидюс в мрежата

Съвместна българо-американска щабна тренировка

Статуя на магистрат ще краси „съдебната палата“ на Хераклея Синтика (СНИМКИ и ВИДЕО)

Инспектираха 45 моста по разпореждане на Апелативната прокуратура във Велико Търново

Евростат: Годишната инфлация се е ускорила до 2,2% в ЕС

Омбудсманът Мая Манолова с гореща телефонна линия за потърпевшите от фалита на „Олимпик“

Редица нередности разкриха в пловдивски автошколи

Превозват пациенти от Добрич в Балчик

Евродокладът отчита: България отбелязва бавен напредък в съдебната реформа и борбата с корупцията

За една година България отбелязва бавен напредък в реформата на съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност. Това се посочва във финалния вариант на мониторинговия доклад на Европейската комисия, с който bTV разполага.

Документът по Механизма за сътрудничество и проверка ще бъде официално представен утре.

ЕК отчита, че в периода на наблюдение по настоящия доклад (от януари 2014 г.-б.р.) в страната са управлявали три разлини правителства, както е имало и криза със съставянето на правителство, но подчертава, че основата за предприемане на реформи е да бъдат признати проблемите и да се идентифицират мерките за справянето с тях”.

Цитирани са резултатите от проучването на Евробарометър, според които корупцията, организираната престъпност и неуредиците в работата на съдебната система са основен проблем за българските граждани.

„В реформата на Висшия съдебен съвет има известен напредък, но все още не е постигнала образа на автономна и независима институция, способна да защитава независимостта на съда срещу изпълнителната и законодателната власт”, пишат от Брюксел, като подчертават, че предприетите реформи са в правилна посока, но трябва да се следват стриктно.

Стратегията за реформа на съдебната власт „с изключително ниво на прецизност” е оценена като „важна стъпка” на управляващите. В мониторинговия доклад се посочва, че „предстоящият анализ на съществуващите антикорупционни мерки ще даде полезни насоки за бъдеща стратегия” и в тази посока.

В същото време, „големият брой неразрешени случаи и малкото добри примери хвърлят сянка върху работата по борбата с организираната престъпност и повишаването на професионализма на органите на реда в тази област”.

От ЕК напомнят, че в предишния си доклад са отдали обществения скептицизъм към реформите с конкретни скандали, но реакцията на българските власти продължава да не отговаря на очакванията. Затова и от Брюксел настояват да се покаже, че реформата ще бъде основен политически приоритет.

„Това изисква промяна в политическата култура и ясно съзнание, че тези проблеми са на върха на политическия дневен ред”, подчертават от еврокомисията.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.