Адвокати на обвинени за радикален ислям искат разпити на кралската фамилия на Саудитска Арабия (ОБЗОР)

Шейхове и принцове от кралската фамилия на Саудитска Арабия да дадат показания по делото за радикален ислям срещу 13-те имами и мюфтии от Пазарджишка област, поискаха адвокатите на подсъдимите от Пловдивския апелативен съд. Разпитите да бъдат направени със съдебна поръчка от Министерството на външните работи на България, настояха правозащитниците.

Адвокат Васил Василев поиска разпит от български съд на целия борд на фондация "Ал Уакф ал Ислями", зад която стои кралското семейство на Саудитска Арабия. Като мотив той посочи приетата от първоинституционния съд среща на 20 май 2005 г. в Мека (Саудитска Арабия), където било решено фондацията да помага за изграждане на ислямска структура в България. Василев изреди цял "поменник" от имена и длъжности на шейхове, принцове, академици и доктори на педагогическите науки от Центъра за обучение по ислям в Мека начело с шейх Салих ал Хасим, шейх Абдул, Мансур ал Джадик, Ибрахим ал Райс, Ибрахим ал Фарис, Абдул Рахман Салих, Саад ибн ал Муксин ал Расис и други. Адвокат Васил Василев настоя още съдът да уточни в какви дипломатически отношения са България и Саудитска Арабия, има ли забранителен списък, в който да фигурират лица и структури от Саудитска Арабия и в частност - фондация "Ал Уакф Ал Ислями".

Адвокат Ина Лулчева, която е защитник на шестима от подсъдимите, пък приложи публикации във връзка със скорошната смърт на саудитския крал Абдулах. Сред тях са речта на кралицата на Великобритания Елизабет Втора, която изтъква заслугите на покойния владетел на Саудитска Арабия за мирното съжителство и добронамереност между религиите, а така също съболезнователните телеграми на президента на САЩ Барам Обама, на Владимир Путин и редица други държавни глави. "Нашите подзащитни се обвиняват, че дейността им е била финансирана от фондация, свързана с кралското семейство на Саудитска Арабия, и това се отрази на произнесените присъди от Окръжния съд в Пазарджик", мотивира се адвокат Лулчева. Защитата представи и заверени копия от електронни издания на Библията и Стария завет, които доказват, че и в Християнството има норма за господството на мъжете над жените - по същото обвинение имамите бяха признати за виновни.

Жалба  отложи делото срещу 13-те имами 

Делото в Пловдивския апелативен съд, образувано по жалбите на 13 имами и мюфтии срещу присъдите им от Пазарджишкия окръжен съд за разпространение на радикален ислям, бе отложено по искане на пазарджишката апелативна прокурорка Божидарка Попова. Тя поиска 7-дневен срок, за да се запознае с огромния обем писмени доказателства и направени доказателствени искания от адвокатите на подсъдимите. Оказа се, че само допълнението на въззивната жалба на един от 10-имата защитници на имамите, е от 102 страници. Другите направени доказателствени искания са за съдебни поръчки, преразпити на свидетели и допускане на нови. Адвокатите на подсъдимите поискаха назначаване на повторна или допълнителна експертиза във връзка с извършените преводи. Те оспориха компетентността на вещото лице Александър Шунин, който има само бакалавърска степен по арабистика от Софийския университет, а освен това българският език не му е роден и според защитниците се бил "загубил" някъде из превода, който не бил точен.

Апелативен съдия Евдокия Кемалова даде възможност на Апелативна прокуратура-Пазарджик да се запознае с всички нови доказателства и и искания в 7-дневен срок и да вземе отношение по тяхното приемане и допускане по делото, което се влачи от 2012 г. Горните обстоятелства станаха причина произнасянето на Апелативен съд-Пловдив по направените искания да бъде отложено и разгледано в закрито заседание. Едва след това ще се определи дата за следващото открито заседание, а страните по делото ще бъдат уведомени кои нови доказателства и доказателствени искания са приети и допуснати по него.

13-те имами и тяхната "армия" от адвокати искат от Пловдивския апелативен съд оправдателни присъди по делото на Пазарджишкия окръжен съд, по което бяха признати за виновни за разпространение на антидемократична идеология, насаждане на омраза и участие в нерегистрирана организация. Апелативна прокуратура-Пазарджик пък настоява за увеличение на максималния размер на наложените им глоби, както и 4 години затвор за Ахмед Муса Ахмед, който единствен е с ефективна присъда от 1 година затвор и 5000 лв. глоба. Ахмед Муса Ахмед, който в момента е в ареста на Пазарджишкия затвор по други три обвинения, отказа да се яви лично във вторник пред Апелативния съд в Пловдив, а бе представен от четирима адвокати. Другият липсващ имам бе Али Хайраддин, докато останалите 11 се явиха лично. "Синът ми е напълно невинен и лежи с чиста съвест в ареста в името на исляма. Той няма никакво намерение и желание да се разкайва, защото е невинен", заяви Живка Стоянова, майката на Ахмед Муса Ахмед, на излизане от заседателната зала 1 на Апелативния съд.

Пред Съдебната палата в Пловдив пък 20-ина привърженици на ВМРО се бяха събрали още в ранни зори на мирен протест. "Воеводите" поискаха справедливи ефективни присъди за всичките 13 обвиняеми, за да не се повторят събитията от Франция от последните седмици. Протестиращите носеха транспаранти с надписи "Je suis Charlie", "Да браним България не е престъпление", "Не на радикалния ислям", "Всичко в името на Блъгария", "Ние сме Буново", "Извинете ни за неудобството, опитваме се да спасим малкото, останало от България" и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини