Кирхнер разпуска разузнаването, вини го в заговор

Президентката на Аржентина Кристина Кирхнер ще разпусне сегашното разузнаване на страната и на негово място ще създаде нова служба. Решението й идва след отправените от нея обвинения, че бивши агенти от разведката са замесени в смъртта на прокурора Алберто Нисман, предаде АФП.

Нисман бе намерен мъртъв в дома си на 18 януари - ден преди да се яви пред комисия в конгреса. Там той щеше да представи доказателства, че Кирхнер и други висши представители на властта са опитвали да потулят разследването на атентата срещу еврейски център в Буенор Айрес от 1994 г. Според Нисман атаката е по поръчка на Иран. Аржентинското правителство обаче договаряло сделка храни срещу петрол с Техеран и затова опитвало да прикрие иранската връзка с атентата.

Прокурорът бе открит с прострелна рана, а до него бе намерен пистолет. Основната версия на разследването е самоубийство. Изненадващо Кирхнер обяви, че Нисман не е отнел сам живота си, а е бил убит, за да се дискредитира правителството й. Според нея комплотът е дело на бивши разузнавачи. Помощници на президентката пък намекнаха, че заговорниците са шпиони, уволнени от Кирхнер при чистка през декември м.г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят