Откриха птичи грип край Бургас

Край Бургас е открит случай на птичи грип. В района на защитената местност „Пода“ са били намерени две мъртви птици – къдроглав пеликан и речна чайка. Направените изследвания потвърдили, че причината е познатият от 2006 г. щам на птичия грип А (H5N1), съобщи зам.-министъра на земеделието Цветан Димитров.

Щамът на вируса ще бъде изпратен за анализ в референтната лаборатория на ЕС, каза д-р Пенчо Каменов, директор на дирекция „Здравеопазване на животните в България“. Той допълни, че птичият грип може да се пренася по механичен път и затова не трябва да се допуска контакт между домашните и дивите птици. „Мерките, които трябва да вземе човек, е да спазва лична хигиена“, каза д-р Каменов.

Вече са взети всички необходими мерки за ограничаване на заразата. Определена е 3-километрова предпазна зона около защитената местност „Пода“. В нея попадат кварталите на Бургас „Крайморие“ и „Победа“, а също и защитената местност „Узунгерен“. Отделно от това е определена и 10-километрова надзорна зона.

На тези територии трябва да се спазват редица забрани. Спряна е търговията с прясно и мляно месо, а също и с продукти от домашни птици с произход от тези зони. В тях има само две птицеферми и те вече са поставени под надзора на Българската агенция по безопасност на храните.

Областните директори по безопасност на храните в Бургас, Варна, Добрич и Силистра също са взели предпазни мерки. Ще има засилен контрол по пазарите за птици.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини