България на дъното по здравни услуги

Здравеопазването ни продължава да свети в червено. В този цвят се обозначават страните с най-лоши здравни услуги в Европа според Индекса на здравния потребител (Health Consumer Index) на организацията Health Consumer Powerhouse, обявен във вторник. Изследването отчита не само достъпа до медицинска помощ и зачитане на правата на болните, но и до такива услуги като възможността да си запишеш онлайн час при доктора или опцията медсестра да се грижи за пациента вкъщи.

България е на 30-о място от общо 37 държави, като взима 547 точки от максималните 1000. Зад нас са Албания, Полша, Сърбия, Черна Гора, Литва, Румъния и Босна и Херцеговина, а първа е Холандия с 898 точки.
Страната ни е на дъното заради малкия процент от общите разходи, заделян за здраве. България е на предпоследно място по трансплантации на бъбреци – след нас са само Босна и Херцеговина. За даването на пари под масата на лекари българите са изпреварени единствено от гърците.

Според документа ние сме на второ място в Европа след Румъния по аборти на 1000 бебета. Докато страни като Дания, Швеция и Норвегия предпочитат и могат да си позволят дългите хоспитализации на болните в лечебните заведения, то България, Румъния и Албания не могат и заради това трябва да променят архаичните си здравни системи.
Все пак в документа се отчита, че има повишение в преживяемостта при хората със сърдечносъдови заболявания, както и намаление на болничните инфекции.
Една от малкото “зелени“ позиции за България е по отношение на достъпа до личен лекар, което ни поставя в една група с Дания и Франция. Отчита се и, че у нас има и по-малко жертви на катастрофи, в сравнение с повечето страни. В доклада се препоръчва да се запазят постиженията като равнопоставеност, ваксиниране и ниска детска смъртност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини