На 24 януари 2019 да почерпят

Тръмп призна Хуан Гуайдо за временен президент на Венецуела

Путин и Ердоган обещаха да довършат „Турски поток“ до края на 2019 г. Двете страни ще засилят сътрудничеството си за стабилизиране на Сирия

И уискито жертва на Брекзит без сделка Производители предупреждават за оскъпяване на напитката и проблеми с износа й

Русия представи ракетата „нарушител“ на пакта със САЩ 9М729 накара Вашингтон да обяви, че излиза от подписания през 1987 г. договор с Москва

Швейцарският WWF с намеса в държавната политика за туризма „Зелената“ офшорка пробутва на Министерския съвет стар и манипулативен доклад за Пирин. Вместо ски предлагат археологически екскурзии и фото разходки

Висока лавинна опасност през следващите дни, ПСС съветва да бъдем внимателни в планината

Здравето опасно за българските лекари Поне четири са нападенията в спешни центрове последните дни

Ердоган: Развитието на отношенията между Русия и Турция влияе позитивно на регионалната сигурност

Депутатите узакониха проверки на публикации (обзор) Комисията за защита на личните данни има право да влиза в медии и да рови в компютрите на журналистите

Осигуряване след пенсиониране и облекчения за деца

Нинова покани Ахчиева в телевизията на БСП

3 млн. души губят акциите си от приватизацията АИКБ настояват да се оттегли предложението

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 януари 2019

Българско дружество купи банка в Молдова Холдинг “Доверие” взима 64% от Moldindconbank

5 г. затвор за гръцки фермер, разболял наши работници с опасна инфекция

Гръцкият фермер Христос Ганидис бе осъден на 5 години затвор и 10 000 лв. глоба в полза на държавата заради българските работници, заразили се във фермата му от болни овце с опасната инфекция бруцелоза. Това гласи решението на Върховния касационен съд по делото, водено от години в Сливен.

76-годишният пенсионер от село Ексохи бе признат за виновен за това, че е превел през граница с цел принудителен труд и принудително подчинение наетите от него лица, че не е спазил правилата за отглеждане на животни и с това е причинил средни телесни повреди на сънародниците ни.

Ганидис ще трябва да плати три обезщетения по 20 000 евро за причинените вреди на съпрузите Веселина и Данчо Дачеви и тяхната дъщеря Петя Дачева от Сливен и още едно от 5 000 евро на Марияна Огнянова, също бивша работничка във фермата. Присъдата на ВКС е окончателна и не подлежи на обжалване.
Новината потвърди по телефона пред „Труд“ Веселина Дачева, която отново е на гурбет в Гърция. Преди 10 години потърпевшата жена първа съобщи за драмата с българските работници.

Аферата „Бруцелоза“ гръмна през 2005 г., когато от Гърция се завърнаха мнозина от хората, работили във фермата на Ганидис. Всички те заминали с надеждата да изкарват добри пари като овчари или общи работници, но били подложени на робски труд и унижения. Едно от семействата успяло тайно да избяга и прекосило границата нелегално през баири и шубраци без пукната стотинка в джоба. За случаите първа разказа сливенката Веселина Дачева. По-късно инфекциозното отделение на областната болница в града се напълни с болни от бруцелоза. Лекарите бяха смаяни, защото подобна диагноза не бе поставяна от десетки години у нас. Хората бяха с увредени вътрешни органи от инфекцията. Заради пораженията на някои от тях им се наложи да пият лекарства до края на живота си.

В хода на разследването се установи, че всички работници са били набирани по съобщения във вестник за обяви. Срещали са се в Сливен с Христос Ганидис. След това той ги наемал и превеждал с автомобил през границата. Държал паспортите им в себе си. Хората работели от 14 до 17 часа на ден. Фермерът им плащал символични суми от по 20-30 евро на две седмици или на месец, или по 50 евро за целия престой от няколко месеца. Някои не успели да си вземат заработените пари изцяло. Живеели при нечовешки условия, с външна тоалетна, къпели се навън и през зимата със стоплена вода от слънцето. В кошарите царяла мръсотия, овцете боледували. В онези години България още не бе в Европейския съюз и българите не смеели да си тръгнат без паспортите, за да не бъдат задържани като нелегални емигранти от гръцките власти. Страхували се и да се оплачат в полицията.

Чужденецът не бе доведен за процеса

Христос Ганидис бе съден задочно, тъй като гръцката страна отказа да изпълни европейската му заповед за арест. Като негов съучастник бе привлечен българинът Никола Раев, също пенсионер, който в някои случаи е осъществявал връзка между фермера и кандидатите за работници. Раев получи условна присъда от 3 години с 5-годишен изпитателен срок. От всички над 30 българи, работили във фермата, само 4-ма предявиха граждански искове. За да бъде изпълнено наказанието чрез Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи присъдата трябва да бъде пратена до гръцката страна. Тамошният съд трябва да я приведе в изпълнение. Фермерът има право да избере гръцки или български затвор.

Една от жертвите: Не вярвах, че ще доживея да бъде осъден

“Не вярвах, че ще доживея Ганидис да бъде осъден. Надявам се да видя как го вкарват в затвора!”,  коментира Веселина Дачева пред “Труд”. Преди години жената първа разказа за ужасните условия и униженията, които е преживяла заедно със съпруга и дъщеря си в гръцката ферма.

“Тогава не бяхме чували, че има такава инфекция”, припомня си Дачева. През 2006 г. гръцкият фермер Ганидис съди нея, съпругът й и дъщеря й за клевета и уронване на престижа му и поиска 400 000 евро обезщетение. Но гръцки съд оправда напълно българите. 

Адвокатът на семейство Дачеви тепърва ще уточнява въпроса с новоприсъдените обезщетения, които възлизат на общо 60 000 евро. Едната възможност е да бъде изваден изпълнителен лист у нас и чрез гръцки адвокат бившите работници на Ганидис да си получат сумите. Другият начин е да бъде заведено изпълнително дело.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.