78% от българите искат надзорът от Брюксел да продължи

Над две трети от гражданите на България и Румъния искат мониторингът на Брюксел върху правосъдието и вътрешните работи, започнат с членството в ЕС през 2007 г., да продължи. Това показва изследване на Евробарометър преди очакваното днес обявяване на докладите на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка.

В България 78% (толкова колкото и през май 2012 г.) смятат, че мониторингът трябва да продължи, 10% (с 2% по-малко) искат отпадането му в идните години, а 6% - веднага. В Румъния 73% са за оставане на наблюдението, 13% - за скорошната му отмяна, 8% - за незабавно прекратяване.

В България 61% смятат, че мониторингът помага за преодоляване на недостатъците в съдебната система (71% през 2012-а). До 54% от 65% намалява и процентът на вярващите в положителното му влияние върху корупцията и борбата с организираната престъпност. Но в Румъния расте броят на хората, смятащи, че наблюдението помага (до 73% от 65% за съдебната система и до 67% от 59% за другите два показателя).

Над 96% у нас смятат, че недостатъците в правосъдието, корупцията и организираната престъпност са сериозен проблем (в Румъния - 90%). В съседката ни расте процентът на уверените, че положението в тези области се е подобрило (спрямо 2012 г.), докато у нас намалява. В България намалява процентът на информираните за мониторинга (до 44% от 61%), а в Румъния расте (до 56% от 52%).

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини