Медицински бос поръчал убийство и 7 палежа на коли (ОБЗОР)

Пловдивският бизнесмен Атанас Червенков, познат като Наско Райфъла, е поръчал убийството на свой конкурент в медицинския бизнес и палежа на 7 автомобила.

"Атанас Червенков е поръчител на палежите на колите на бившия депутат Антоний Йорданов и на опита за убийство на шефа на медицински център "Хипоталамус" д-р Аргир Гяуров", съобщи в Пловдив главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Червенков е задържан в понеделник вечерта. Полицаите го открили в жилище на негови близки роднини. При ареста той безуспешно опитал да скочи от терасата на първия етаж и да избяга.

Събрани са доказателства, че Червенков е ангажирал няколко души за извършване на престъпленията, които лично е поръчал, каза Лазаров. Едно от тях е нападението и намушкването с нож в гърба на д-р Аргир Гяуров на 12 февруари 2014 г. Собственикът на медицински център "Хипоталамус" е бил следен, проучван и за ликвидирането му Райфъла обещал 20 000 лв. Платил обаче само 10 хил. лева, тъй като д-р Гяуров оживял. Атанас Червенков е собственик на първата частна бърза помощ в Пловдив, има медицински център "Хипократ" и Гяуров му бил конкурент.

От 2000 до 4000 лв. била тарифата за запален автомобил. Четири от опожарените коли са от автопарка на ексдепутата от ГЕРБ Антоний Йорданов - три мерцедеса и джип "Тойота". Мотивът за огнените атентати бил влошени бизнес отношения. Групата на Райфъла драснала клечката и на "Шкода" на бившата му секретарка Павлина Хараланова, както и на линейката на медицинския център на д-р Гяуров.

Райфъла е давал поръчките на осъждания Веселин Загорски, а той е набирал извършители. Загорски и три наети от него млади момчета също са арестувани. Районният прокурор Николай Николов успял да убеди задържаните да направят пълни самопризнания.

Взел на мушка конкурент

Управителят на пловдивския медицински център “Хипоталамус” д-р Аргир Гяуров бе изненадан от вчерашните разкрития, че шефът на частната Бърза помощ в Пловдив Атанас Червенков-Райфъла е поръчал убийството му. През октомври 2011 г. “Хипоталамус” успял да овладее 20% от бизнеса с частната спешна помощ, над която дотогава пълен монопол държал именно Райфъла. “Имал съм някакви съмнения в тази посока. Но не мога да проумея как може да се убие човек заради конкуренция в медицинския бизнес?!”, учуден е д-р Гяуров. Той се възстанови сравнително бързо след опита за покушение и седемте прободни рани в гърба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право