Химическите инспектори на ООН все още не са посетили Дума

Гергана Орлова след инцидента с ранената полицайка: Върнах се в миналото незабавно. Бях изненадана и разочарована През 2003 г. жената преживява същия ужас

И в България се открива Институт за изучаване на Холокоста

Италиански съд наложи тежки присъди на мафиоти и бивши държавни служители

Вдигат паметник на кан Тервел около НДК Грандиозни чествания за 1300г. от победата над арабите при Константинопол

Азербайджанска красавица фенка на 100 Кила Певицата беше на двудневно посещение в България, за да представи песента си „X My Heart“

САЩ определи Русия и Китай като „дестабилизиращи сили“

Турската Централна банка е изнесла златния си резерв от Федералния резерв на САЩ

Антитерористично учение се състоя на полигона „Ново село“

Три нарушения – пак на изпит за книжка МВР организира курсове и прави регистър на джигитите

Парите за пенсия носят доход до 6,1% Инфлацията изяжда спестяванията за старини

Вижте акцентите от броя на “Труд” в събота, 21 април 2018

Министър Ангелкова пред WTTC: В последните две години туризмът в България отчита ръст от над 25% Във всеки проект за развитие на туризма участват местните хора, общините и бранша

Президентът Румен Радев: Цветанов трудно осмисля това, което чете  (ОБЗОР) Държавният глава обяви, че кампанията му отдавна е отчетена пред Сметната палата 

Доналд Туск ще бъде на обиколка в Западните Балкани следващата седмица

ООН: В България няма интеграционна схема за бежанци

В България няма интеграционна схема за бежанци. Това заяви за Фокус Борис Чеширков, говорител на Върховния комисариат на бежанците към ООН. Той коментира, че у нас в средата на 2014 г. е била приета стратегия, но тя не е обвързана с конкретен план и няма как да се приложат мерките, които са заложени в нея.

Във връзка с доклада на Сметната палата, който посочва, че 2/3 от парите за интеграция на бежанците не са били използвани, Борис Чеширков отбеляза, че много малко хора са били приети в програмата, а тя не е отговаряла на нуждите на бежанците. „Първият проблем е, че за да попаднат в обсега на програмата, хората трябваше да посещават курсове по български език, но това ставаше само в рамките на работния ден и нямаше гъвкавост“, посочи Чеширков. Той отбеляза, че повечето от бежанците още с пристигането си в България са предпочели да започнат работа, за да се издържат и затова не са могли да посещават курсовете, което пък е означавало, че те автоматично отпадат от програмата за интеграция.

Друга слабост на разработената схема е липсата на ориентираност към уязвими групи, заяви Чеширков, като даде пример със самотните майки, които не могат да посещават курсовете по български език, защото няма на кого да оставят детето си през деня.
„През следващите седмици, се надяваме, правителството приоритетно да приеме програма, в която да се заложат мерки за курсове по български език – той е ключът към интеграцията. Трябва да има и възможност за наем на финансово достъпни жилища, достъп до пазара на труда, придобиване на квалификации или подобряване на съществуващи умения“, посочи Чеширков.

В коментар по исканията на хора в Харманли за налагане на вечерен час на бежанците, които живеят в лагера в града, Борис Чеширков обясни, че това не са престъпници или терористи, а самите бежанци са жертви. Той подчерта, че условията за живот в шестте центъра на Държавната агенция за бежанците в момента са подходящи, но предизвикателството е те да се поддържат.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.