България заема 55-о място по икономическа свобода в света

България заема 55-о място сред 178 страни в класацията за икономическата свобода на неправителствената фондация „Херитидж“. Страната ни попада в графата на „умерено свободните страни“ от икономическа гледна точка и има индекс 66,8. Тези числа отбелязват подобрение от 1,1 пункта в сравнение с миналата година, съобщи БиТиВи.

По-силните резултати се дължат на подобрения в инвестиционната свобода, освободеността от корупцията и валутната свобода, които са надделели над влошаването в бизнес свободата и свободата на пазара на труда. България е 26-а сред 43 европейски страни, индексът й е по-добър от средното световно ниво, но по-лош от този в региона. Фондацията отбелязва, че за последните 5 години икономическата свобода в България се е подобрила с близо 2 пункта.

Първите пет места са заети от Хонконг, Сингапур, Нова Зеландия, Австралия и Швейцария, като тези страни имат индекс от 80 до 100 точки и са окачествени като „свободни“. В дъното на класацията са „потиснатите“ държави с индекс от 40 до 49,9. Сред тях са Беларус, Украйна, Иран и Куба. Румъния е с две позиции след България - на 57-о място. Индексът се съставя от 1995 година.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес