Милен Велчев става част от управата на БТК

Милен Велчев влиза в управата на „Вива телеком България“ - фирмата собственик на БТК. Бившият финансов министър от 2012 г. е представител на руската инвестиционна банка „ВТБ кепитъл“ в България. Руснаците държат 33% от БТК и с назначаването на Велчев ясно показват, че искат по-сериозен контрол върху вложението си.
Решението е взето на 19 януари т. г. от люксембургската фирма „ИнтерВ инвестмънт“, която държи 100% от „Вива телеком България“. Милен Велчев влиза в управата на мястото на Борис Статев, а местата си запазват Златозар Сурлеков, Светлана Бахчеванова и Елеонора Сърбова, пише "Преса".

Мажоритарен собственик на телекома (с 43%) е Цветан Василев чрез „Технологичен център - Институт за микроелектроника“ (ТЦ-ИМЕ). След като неговата КТБ бе затворена през миналото лято, Василев се опитва да придобие пълен контрол върху ценни активи, купени с кредити от банката, включително и върху БТК.

Телекомът е притежание на сложна верига от близо 10 български и люксембургски компании. Според няколко източника забегналият в Сърбия банкер е прехвърлил през м.г. акциите на две люксембургски фирми по веригата и така БТК е станала собственост на новата компания SHCO 79. По този начин се ощетяват не само „ВТБ кепитъл“, но и българската държава, която ще си търси парите при процедурата по несъстоятелност на КТБ.

Преди две седмици Комисията за защита на конкуренцията започна проверка за евентуална незаконна продажба на БТК. Антимонополният орган бе сезиран от изпълнителния директор на ТЦ-ИМЕ Теодора Танева, която е ключов свидетел по делото за източване на КТБ. В сигнала си Танева отбелязва, че прехвърлянето на акциите на двете люксембургски компании е станало без разрешение на КЗК. Ако комисията докаже това, сделката може да бъде развалена.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес