111 станаха жертвите от самолетната катастрофа в Куба

На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Италианската популистка коалиция предлага юриста Джузепе Конте за премиер

Лесбийка президент на САЩ? Засега само на кино Политическа комедия на “Нетфликс” вкарва Дженифър Анистън и гей секса в Белия дом

Премиерът Зоран Заев не се отказва от името “Илинденска Македония”

Вижте акцентите от броя на “Труд” във вторник, 22 май 2018

Словенската полиция е намерила трима нелегални мигранти, скрити в български камион

Джина Хаспъл положи клетва като директор на ЦРУ

Москов: Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права има законова обосновка

Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права, не просто остава, но тя има своята законова обосновка в промените в Закона за здравното осигуряване. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов след заседание на Министерски съвет.

„Ако говорим за философията на тези пакети това всъщност е пресрещането на отсрещния отговор от страна на държавата и на констатациите на всичките ни европейски партньори”, каза министърът. По думите му сериозна част от медиите излизат с топ новини, че оценката за дейността на системата на здравеопазване в България отново е на много ниски нива.

Той обясни, че мотивацията причините, целите, които се гонят от страна на правителството с формирането на тези пакети са точно такива. „Тези пакети дават много ясен отговор по какъв начин се финансира дейността и какви са източниците. Спешният пакет е ясният пакет на бюджета на държавата. Базовият пакет е ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресреща през задължителното осигуряване основните групи заболявания, които водят до тежките изводи за състоянието на здравето на България. Допълнителният пакет е възможността всеки да може да надгражда върху собственото си здраве”, заяви министър Москов.

Той каза, че се предвижда в законовите промени, които се предлагат на парламента няколко механизма. „Да увеличим размера на задължителната здравна осигурителна вноска с размери от началото на започването на задължителното здравно осигуряване. Българските граждани ще имат 6 месечен период, през който те ще могат да ползват сегашните законови норми. Тоест, за да се върнат в системата трябва да платят 3-годишните си здравни вноски. След изтичането на този период всеки един български гражданин, който е намерил за нужно да не се осигурява, при нужда от възстановяване на здравно осигурителните си права – ще дължи пълният размер на здравно осигурителните вноски от началото на създаване на здравно осигурителния модел”, каза още Петър Москов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.