Москов: Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права има законова обосновка

Сумата за възстановяване на здравноосигурителните права, не просто остава, но тя има своята законова обосновка в промените в Закона за здравното осигуряване. Това каза министърът на здравеопазването Петър Москов след заседание на Министерски съвет.

„Ако говорим за философията на тези пакети това всъщност е пресрещането на отсрещния отговор от страна на държавата и на констатациите на всичките ни европейски партньори”, каза министърът. По думите му сериозна част от медиите излизат с топ новини, че оценката за дейността на системата на здравеопазване в България отново е на много ниски нива.

Той обясни, че мотивацията причините, целите, които се гонят от страна на правителството с формирането на тези пакети са точно такива. „Тези пакети дават много ясен отговор по какъв начин се финансира дейността и какви са източниците. Спешният пакет е ясният пакет на бюджета на държавата. Базовият пакет е ясният ангажимент, с който обществото и държавата пресреща през задължителното осигуряване основните групи заболявания, които водят до тежките изводи за състоянието на здравето на България. Допълнителният пакет е възможността всеки да може да надгражда върху собственото си здраве”, заяви министър Москов.

Той каза, че се предвижда в законовите промени, които се предлагат на парламента няколко механизма. „Да увеличим размера на задължителната здравна осигурителна вноска с размери от началото на започването на задължителното здравно осигуряване. Българските граждани ще имат 6 месечен период, през който те ще могат да ползват сегашните законови норми. Тоест, за да се върнат в системата трябва да платят 3-годишните си здравни вноски. След изтичането на този период всеки един български гражданин, който е намерил за нужно да не се осигурява, при нужда от възстановяване на здравно осигурителните си права – ще дължи пълният размер на здравно осигурителните вноски от началото на създаване на здравно осигурителния модел”, каза още Петър Москов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве